Makrotalous

USA:n keskuspankin vaihtoehdot vähissä

USA sijoitusmarkkinatKeskuspankki Fed:in päätös pitää velkakirjaostot 85 miljardissa dollarissa oli markkinoille täydellinen yllätys. Samalla se kertoo talouden tilanteesta ja keskuspankin kapeasta liikkumatilasta – ultrakevyen rahapolitiikan vähäisellekään keventämiselle ei ole tilaa.

Markkinoilla oli odotettu keskuspankilta ilmoitusta vähentää velkakirjojen ostoja 5 – 10 miljardia dollaria. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Keskuspankki piti myös ohjauskoron edelleen lähes nollassa.

On mahdollista että elvytyksen vähentäminen alkaa myöhemmin tänä vuonna. Mutta sekin riippuu talouden kehityssuunnasta, Fedin pääjohtaja Ben Bernanke kertoi lehdistötilaisuudessa.

Fedin yllättävän päätöksen taustalla on epävarmuus talouskehityksestä. Keskuspankki haluaa varmistua talouskasvun kestävyydestä ennen kuin kvantitatiivista elvytystä aletaan keventää.

Yksi talouden riskitekijä on USA:n liittovaltion velkakatto ja kongressin jälleen syntynyt kinastelu budjetista.

Mikäli kongressi ei pääse yksimielisyyteen liittovaltion velan rahoituksesta, joutuu liittovaltio sulkemaan useita sen toimintoja välittömästi lokakuun alussa, kertoo CNNMoney.

Fed:in yllättävä päätös otettiin markkinoilla myönteisesti vastaan. Yllätys sai kaikki keskeiset osakeindeksit nousuun ja pitkät korot laskuun.

Samalla päätös kuitenkin kertoo keskuspankin vaikeasta tilanteesta.

Bill Feckenstein, Fleckenstein Capital –yhtiön johtaja kertoi Business Insider –lehdelle, että keskuspankki on ”täydellisesti ansassa”. Fed ei enää pysty vaikuttamaan pitkiin korkoihin haluamallaan tavalla. Huolimatta massiivisesta elvytysohjelmasta, USA:n 10 vuoden korko on noussut 1,6 prosentista lähes 3 prosenttiin lyhyessä ajassa.

Keskuspankin on siis pakko jatkaa elvytysohjelmaa, koska muuten on olemassa riski että pitkät korot nousevat reippaasti – samalla kun reaalitalouden kehitykseen liittyy epävarmuutta.

Elvytyksen jatkuminen saattaa johtaa joidenkin asiantuntijoiden mukaan myös kullan hinnan nousuun – ainakin väliaikaisesti. Elvytyksen jatkuminen tarkoittaa rahana pumppaamista markkinoille ja se on myös signaali epävarmojen aikojen jatkumisesta. Molemmat syyt saattavat tukea kullan kysyntää ja hintaa.

Kommentoi
Ylös
>