Markkinakommentit

USA:n osakemarkkinat poikkeuksellisissa ristipaineissa

osakemarkkinatYhdysvalloissa osakemarkkinoiden tilanne on mielenkiintoinen. Positiiviset uutiset makrotalouden kehityksestä eivät enää nosta osakemarkkinoiden tunnelmia samalla tavalla kuin aiemmin.   

Taustalla on pelko Yhdysvaltojen keskuspankin rahapolitiikan kiristyksestä. Positiivisesti kehittyneet talousluvut ovat lisänneet sijoittajien pelkoa siitä, että keskuspankki Fed alkaisi vähitellen vähentää niin sanottua kvantitatiivista elvytystä, eli liittovaltion valtionlainojen osto-ohjelmaa.

Juuri positiiviset uutiset reaalitalouden kehityksestä saattaa jossain vaiheessa olla keskuspankille riittävä signaali rahapolitiikan kiristämiselle.

Talousluvut ovatkin jatkaneet myönteistä kehitystään Yhdysvalloissa. Bruttokansantuotteen kasvu nousi odotettua korkeammalle 2,8 prosenttiin ja uusia työpaikkoja syntyi peräti 204 000. Ekonomistit olivat odottaneet vain 120 000 työpaikan lisäystä.

Nordea arvioi markkinakommenteissaan, että kiristyshaluja kuitenkin hyydyttää alhaisena pysynyt inflaatio, joka on pysynyt erittäin matalalla tasolla pitkään jatkuneesta massiivisesta elvytyksestä huolimatta. Tämä tekee elvytyksen vähentämisen haastavaksi.

Markkinoilla on edessään tasapainoiluvaihe, kun eri suunnista tulevat ristiriitaiset tiedot tekevät kokonaiskuvan hahmottamisen haastavaksi, Nordea toteaa. Elvytys ja talouden kehitys ovat vastakkaisiin suuntiin ajavia voimia osakemarkkinoilla.

Tilanteen poikkeuksellisuutta korostaa vielä sekin, ettei talouden elpyminen ole johtanut inflaation nousuun kuten normaalisti noususuhdanteessa. Edes keskuspankin setelikoneiden pyöriminen täysillä ei ole saanut rahan arvoa laskuun.

Pitemmällä tähtäimellä kasvu on kuitenkin myönteinen asia markkinoille, Nordea toteaa. ”Uskomme osakkeiden pysyvän noususuunnassa, sillä talous elpyy pikkuhiljaa ja keskuspankit eivät halua jatkossakaan riskeerata talouden näkymiä, joten elvytystä jatketaan niin kauan, kuin on tarpeen. Lyhyellä tähtäimellä keskuspankkipuheet heiluttavat kuitenkin tunnelmia.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös