Asunnot ja kiinteistöt

Asuntolainojen korkomarginaalin kasvu pysähtynyt

korkotasoUusien asuntolainasopimusten korko on pysynyt 2 prosentin tuntumassa koko vuoden 2013, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan.

Asuntolainojen laskennallinen korkomarginaali on laskenut hieman elokuun 1,61 prosentin huipusta 1,57 prosenttiin marraskuussa. Asuntoyhteisöjen lainojen korkomarginaali on pysynyt 1,5 prosentin vaiheilla koko syksyn 2013 ajan.

Suomen Pankin mukaan uusien yrityslainasopimusten lainamarginaalit ovat puolestaan kasvaneet edelleen. Yrityslainojen (pl. asuntoyhteisöjen lainat) laskennallinen lainamarginaali nousi kesästä 0,3 prosenttiyksikköä ja oli marraskuussa 2,04.

Koska marginaalit eivät ole enää nousseet ja markkinakorot ovat laskeneet, on asuntokainojen korkorasitus ollut laskussa. Suomessa asuntolainakannan keskikorko laski vuoden alun 1,59 prosentista 1,45 prosenttiin kesän aikana. Sen jälkeen asuntolainakannan keskikorko on pysynyt lähes ennallaan marraskuuhun saakka.

Lyhyet markkinakorkot ovat pysyneet alhaisina, ja se on välittynyt myös asuntolainakannan keskikorkoon, Suomen Pankki kertoo. Suurin osa suomalaisten asuntolainakoroista on sidottu enintään vuodeksi, pääasiassa euriborkorkoihin.

Kommentoi
Ylös
>