Makrotalous

Eurolueen inflaatio yllätysalhaalla – deflaatioriski kasvaa

sijoitustunnelmatEuroalueen inflaatio laski joulukuussa yllättäen alle edellisen kuukauden hintojen nousuvauhdin. Aleneva inflaatio asettaa Euroopan keskuspankille lisää paineita estää pelätty deflaatio.

Eurostatin tuoreiden tilastojen mukaan 17 maan euroalueen inflaatio jäi joulukuussa 0,8 prosenttiin. Marraskuussa inflaatio oli ollut 0,9 prosenttia. Inflaatio on nyt lähellä neljän vuoden alhaisinta tasoa ja selvästi alle keskuspankin kahden prosentin inflaatiotavoitteen.

Vaikka euroalue on viime aikoina osoittanut talouden elpymisen merkkejä, luo alhaisena pysyvä inflaatio pelkoja taloudelle vaarallisesta deflaatiosta, eli yleisestä hintojen laskusta ja rahan arvon vahvistumisesta.

Toisaalta alhaalla pysyvä inflaatio antaa EKP:lle lisää liikkumavaraa elvyttävässä rahapolitiikassa.

Keskuspankki on jo painanut ohjauskoron 0,25 prosenttiin, eikä EKP:n pääjohtaja ole antanut markkinoille sellaista viestiä, joka viittaisi suunnitelmiin laskea ohjauskorko nollaan.

Sen sijaan keskuspankki saattaa tulevien kuukausien aikana tarjota lisää halpakorkoista keskuspankkirahaa pankeille pitkäaikaisen rahoitusjärjestelyn (LTRO) avulla, arvioi IHS-yhtiön ekonomisti Howard Archer Reutersille.

Click to comment

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä (artikkeleita ja mainosbannereita), ja sivusto voi saada ko. sisällöistä julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
x x
Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Sisällöntuottajaksi
Digipaketti
Anna palautetta
 

Tilaa uutiskirje

Copyright © 2017 Salkkumedia Oy

Ylös