Indikaattorit

Euroalueen tuotanto elpyy

EurozoneEuroalueen teollisuustuotanto nousi nopeimmin sitten toukokuun 2011, kertovat Markit-yhtiön tuoreet ostopäällikköindeksit. Erot kahden suurimman eurotalouden välillä ovat kuitenkin huolestuttavasti kasvussa.

Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi PMI nousi joulukuussa 52,7 pisteeseen. Pistelukema nousi selvästi marraskuuhun verrattuna, jolloin PMI:n arvo oli 51,6. Yli 50 pisteen lukema tarkoittaa talouden kasvua.

Markit-yhtiön ekonomisti Chris Williamson kuvaa 18 maan teollisuuslukuja ”lupaaviksi”.

Vaikka euroalueen tilanne näyttää kokonaisuutena varovaisen lupaavalta, herättää maakohtainen tarkastelu kysymysmerkkejä.

Euroalueen maiden välillä on nimittäin entisestään kasvava juopa talouden elpymisessä.

Euroalueen suurimman talouden, Saksan PMI nousi joulukuussa 54,3 pisteeseen marraskuun 52,7 lukemasta. Euroalueen toiseksi suurimman talouden, Ranskan PMI puolestaan laski alhaisimmalle tasolleen seitsemään kuukauteen. Ranskan PMI-lukema oli 47,0, kun se marraskuussa oli 48,4.

CIBC-yhtiön strategi Jeremy Stretch kertoi CNBC-yhtiölle, että uusimmat PMI-lukemat osoittavat lisääntyvää erkaantumista euroalueen suurimpien talouksien talouskasvussa.

Stretchin mukaan enää ei ole kyse vain euroalueen ydinalueiden ja laita-alueiden (Etelä-Eurooppa ja Irlanti) välisen kuilun kasvusta vaan myös ydinalueiden maiden välisten erojen kasvusta.

”Jos Saksa jätetään laskuista pois, missä muualla euroalueella on kasvua?”, Stretch ihmettelee.

Toisaalta Euroalueiden kriisimaiden PMI-lukema oli kuitenkin nousussa. Espanjan PMI-indeksi nousi 50,8 pisteeseen joulukuussa, Italian PMI nousi korkeimmalle tasolleen 32 kuukauteen, eli lukemaan 53,3. Jopa Kreikan PMI nousi tasolle 49,6, mikä on korkein lukema 52 kuukauteen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös