Osakeanalyysit

Pörssissä aloittava Valmet kohtaa haastavat kasvunäkymät

ValmetMetsosta irtautunut Valmet aloitti 2.1. pörssitaipaleensa itsenäisenä pörssiyhtiönä. Yhtiöllä on vahva markkina-asema mutta haastavat kysyntänäkymät.
Osakkeen kurssi on hakenut suuntaa vaihdellen hieman yli 6 euron ja 7,5 euron välillä, ja perjantaina kurssi asettui vajaaseen 7 euroon.

Valmetiin siirtyivät Metsosta massa-, paperi- ja voimantuotantoliiketoiminnat. Yhtiö valmistaa muun muassa sellu- ja paperikoneita sekä energialaitoksia ja tarjoaa niihin liittyviä palveluja. Metsoon jäivät kaivos-, maanrakennus- ja automaatioliiketoiminnat.

Valmet on markkina-asema on erittäin vahva, sillä yhtiö on suurin ja toiseksi suurin peluri kaikissa segmenteissään, toteaa Inderes Nordnetin aamukatsauksessa. Valmetin markkina-asemaa tukee myös selkeä teknologiaan perustuva kilpailuetu.

Suuri kysymysmerkki on kuitenkin yhtiön kasvunäkymät.

Inderes suhtautuu Valmetin näkymiin epäillen. ”Vahvan markkina-aseman vastapainoksi Valmetin kasvunäkymät ovat palveluliiketoimintaa lukuun ottamatta rajalliset, sillä metsäteollisuushyödykkeiden kysyntä kasvaa hitaasti ja maailmalla on olemassa hyväkuntoista tuotantokapasiteettia useissa tuotesegmenteissä vähintäänkin riittävästi.”

Uuden pörssiyhtiön näkymät ovat Inderesin näkemyksen mukaan myös lyhyellä tähtäimellä varsin haastavat, sillä makrotalouden epävarmuus piti investointikysynnän heikkona vuonna 2013.

Handelsbanken toteaa aamukatsauksessaan kuitenkin, että uutis- ja aikakauslehtipaperikoneiden tilaukset eivät voi enää laskea viime vuodesta. Sähköisen median negatiivinen vaikutus on jo huomioitu Valmetin kurssissa.

Syklisillä pehmopaperimarkkinoilla Handelsbanken näkee jo elpymistä kehittyvissä talouksissa, missä käyttöaste on noilla markkinoilla edelleen alhainen. Lisäksi verkkokaupan kasvu tukee pahvikoneiden tilauksia.

Inderesin suositus uuden pörssiyhtiön osakkeelle on ”Vähennä” ja tavoitehinta 6,35 euroa. Handelsbanken asettaa osakkeelle 7 euron tavoitehinnan.

Kommentoi
Ylös
>