Indikaattorit

Tulosvaroitukset rajussa kasvussa USA:ssa

epävarmuusNegatiivisia tulosvaroituksia vuoden 2013 viimeisellä neljänneksellä antaneiden yritysten määrä on noussut ennätyksellisen suureksi Yhdysvalloissa.

Factsetin tietokanan mukaan S&P-osakeindeksin yhtiöistä 94 on antanut negatiivisen tulosvaroituksen vuoden 2013 neljännellä kvartaalilla. Vain 13 yhtiötä on antanut positiivisen tulosvaroituksen. Kaikista tulosvaroituksista negatiivisia oli peräti 88 prosenttia.

Jos nämä ovat lopulliset lukemat, on se korkein negatiivisten tulosvaroitusten määrä vuodesta 2006 lähtien, jolloin Factset aloitti tulosvaroitusten seurannan.

Toisaalta negatiivisten tulosvaroitusten poikkeama konsensusennusteista on ollut alhaisempi kuin keskimäärin. Vuoden neljällellä kvartaalilla negatiivisten tulosvaroitusten osakekohtaisten tulosten poikkeama ennusteista oli -5,7 prosenttia, kun se keskimäärin on ollut -11,1 prosenttia.

Eniten negatiiviset tulosvaroitukset ovat kasvaneet kuluttajasektorin ja IT-sektorin yrityksissä. Energia- ja tietoliikennepalvelusektoreilla tulosvaroituksia ei ole ollut lainkaan.

Negatiivisten tulosvaroitusten kasvu on sikäli huolestuttavaa, että jatkossa USA:n osakemarkkinoiden tuottojen nousun ainoa ajuri on asiantuntijoiden mukaan positiivinen tuloskehitys.

Osakkeiden arvostustasot ovat nousseet vuoden 2013 aikana jo yli pitkän aikavälin keskimääräisen tason. Koska myös velkakirjojen korkotaso on nousussa, voivat osakkeet nousta periaatteessa vain positiivisen tuloskehityksen siivittämänä.

Kommentoi
Ylös
>