Markkinakommentit

Jenkkianalyytikko ennustaa osakemarkkinoille 15-20% kurssiromahdusta

osakekurssit kurssiromahdus osakekuplaEnemmistö amerikkalaisasiantuntijoista ennustaa osakemarkkinoiden voittokulun jatkuvan vuonna 2014. Joukosta löytyy kuitenkin myös vastakkaisia näkemyksiä.

Suurin osa Wall Streetin sijoitusasiantuntijoista ennustaa jenkkimarkkinoille edelleen positiivista tuloskehitystä. Maailman suurimman talouden makrotalouden luvut antavat ymmärtää, että elpyvä talous ajaa myös pörssiyhtiöiden tuloskasvua edelleen ylöspäin.

Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä.

NOAH Capital Markets –yhtiön strategi Emad Mostaque uskaltautuu vastarannan kiiskiksi. Vuoden 2014 sijoituskatsauksessa Mostaque ennustaa osakemarkkinoiden kehittyvän käytännöllisesti katsoen päinvastoin kuin mitä konsensusennusteet lupaavat.

Montaque ennustaa että USA:n S&P-osakeindeksi tulee romahtamaan 15-20 prosenttia vuonna 2014. Myös korkomarkkinat kehittyvät mollivoittoisesti. Yhdysvaltojen 10 vuoden velkakirjan tuotto laskee nykyiseltä noin 3 prosentin tasolta 1,5 prosenttiin. Tämä tarkoittaisi siis velkakirjojen markkina-arvon nousua.

Sen sijaan kullan hinta tulee Mostaquen arvion mukaan nousemaan peräti 20 prosenttia.

Vastarannan kiisken synkeä näkemys perustuu oletukseen, että jenkkiyhtiöiden tuloskehitys tulee muuttamaan suuntaansa kuluvana vuonna.

Konsensusnäkemyksen mukaan S&P-osakeindeksin osakekohtaiset tulokset tulevat nousemaan edelleen vuonna 2014. Osa analyytikoista povaa peräti kaksinumeroisia kasvulukuja. NOAH-yhtiö ennustaa kuitenkin osakekohtaisten tulosten laskevan 6 prosenttia vuodesta 2013.

Toinen syy osakemarkkinoiden kasvun tyrehtymiseen liittyy oletukseen sijoittajien tarpeesta tasapainottaa sijoitussalkkujaan.

Vuoden 2013 aikana osakemarkkinoiden hurjat tuotot ovat nostaneet sijoittajien salkkujen osakepainot suhteessa korkosijoituksiin selvästi yli tavoitteellisen tasapainon. Vuonna 2014 sijoittajat tulevat siis palauttamaan osake-korko –allokaation tavoitetasolle – eli käytännössä sijoittajat tulevat myymään osakkeita ostaakseen korkosijoituksia, Mostaque arvioi.

Kommentoi
Ylös
>