Makrotalous

Credit Suisse: Kehittyvät markkinat eivät vielä kriisissä

Kehittyvien maiden finanssimarkkinoilla alkuvuosi on alkanut hermostuneissa tunnelmissa. Pankkijätti Credit Suisse ei kuitenkaan usko kehittyvien maiden ajautuneen kriisin.

Alkuvuosi on ollut kehittyvien maiden markkinoille karu. Viimeisten kahden viikon aikana tärkeimpien kehittyvien maiden valuutat ovat laskeneet rajusti Yhdysvaltojen dollariin verrattuna. Uutistoimisto Bloombergin mukaan kehittyvien markkinoiden valuuttojen lasku on ollut pahin viiteen vuoteen.

Myös osakemarkkinat ovat saaneet osansa iskuista. MSCI Emerging Markets –osakeindeksi on tuona aikana laskenut 3 prosenttia.

Kehittyvien markkinoiden kasvava poliittinen epävakaus, Kiinan kasvun hidastuminen, Yhdysvaltojen keskuspankin kiristyvä rahapolitiikka ja eräiden kehittyvien talouksien vaihtotaseen alijäämät ovat olleet tekijöitä, jotka ovat lisänneet kehittyviin maihin kohdistuvaa epävarmuutta.

Ovatko kehittyvät markkinat siis kriisissä?

Pankkijätti Credit Suissen analyytikot ja ekonomistit eivät usko, että näin on. Pankki arvioi omassa The Financialist –blogissaan, että kehittyvät markkinat ovat tällä hetkellä huomattavasti paremmassa tilanteessa kuin mitä ne olivat 80-luvun ja 90-luvun finanssikriiseissä.

Credit Suissen Aasian makrotalouden tutkimusjohtaja Ray Farris huomauttaa, että kehittyvien talouksien valuuttavaranto on huomattavasti suurempi kuin muutama vuosikymmen sitten.

Lisäksi tiukka rahapolitiikka on suojannut esimerkiksi Intian ja Indonesian valuuttakursseja viime viikkoina. Indonesian keskuspankki on nostanut ohjauskorkoa peräti viisi kertaa vuonna 2013. Intia nosti korkoa viime kuussa.

Kommentoi
Ylös
>