Sijoitusideat

Tässä uuden sijoituslistan parhaat osakkeet

Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha –lehti julkaisi uusimmassa numerossaan kotimaisten osakkeiden rankinglistan. Kärkeen kiilasi vakaata kassavirtaa ja osinkoja tarjoava yhtiö.

Listan ovat tuottaneet analyysitalo Inderes ja Osakesäästäjien keskusliitto. Se sisältää noin 100 Inderesin seuraamaa kotimaista pörssiyhtiötä, joista 50 parasta julkaistaan Viisas Raha –lehden listalla.

Listan tarkoituksena on laittaa kotimaiset pörssiyhtiöt järjestykseen niiden houkuttelevuuden mukaan. Tavoitteena on, että listan kärkiyhtiöt tarjoavat ylituottoa pitkällä aikavälillä.

Uuden rankinglistan laatimisessa on käytetty yhdeksää eri mittaria. Näillä arvioidaan yhtiöiden tuottopotentiaalia, arvostustasoa ja riskiprofiilia. Mittarit on valittu siten, ne eivät pelkästään katso historialukuja, vaan se pyrkii katsomaan myös tulevaisuuteen Inderesin ennusteiden avulla, toteaa Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén.

Lista antaa suurimmat painot osinkomaksukyvylle, tuloksen tasaisuudelle sekä osakkeen nykyiselle arvostutasolle.

Listan 10 parasta yhtiötä ovat tässä:

  1. TeliaSonera
  2. Affecto
  3. Apetit
  4. Dovre Group
  5. Orava Asuntorahasto
  6. F-Secure
  7. Neste Oil
  8. Kesko
  9. Sampo

10 kärkiyhtiön osakkeista 8 ensimmäistä ovat kaikki arvostustasoltaan rankattu houkutteleviksi. Nämä yhtiöt eivät ole kuitenkaan kovimpia kasvuyhtiöitä, sillä Sampoa lukuun ottamatta kaikkien tuottopotentiaali on vain kohtalainen. Sampo rankataan tuottopotentiaaliltaan erinomaiseksi yhtiöksi.

Kärkiyhtiöt ovat riskiprofiililtaan matalan tai neutraalin riskin osakkeita.

Listan kärkeen noussut TeliaSonera on arvostustasoltaan houkutteleva, riskiprofiililtaan matala ja sillä on kohtalainen tuottopotentiaali.

Vaikka yhtiö on kohdannut viime vuosina sisäisiä ja ulkoisia haasteita, ovat yhtiön rahavirrat vuolaita ja tase on vahvistunut selvästi viimeisen vuoden aikana, Sauli Vilén kertoo.

”Nykyisessä markkinatilanteessa vahvan osinkotuoton, defensiivisen liiketoiminnan ja matalan arvostuksen yhdistelmä ei kuulosta ollenkaan hullummalta vaihtoehdolta”, Vilén jatkaa.

Suurista yhtiöistä sijalle 7. nousee Fortum. Yhtiö myi Suomen sähköverkkonsa, ja niistä saadun odotettua suuremman myyntihinnan ansiosta nyt odotetaan myös tulevilta Norjan ja Ruotsin verkoilta kovaa hintalappua, Vilén toteaa.

Vilénin mukaan Fortum istuu siis valtavan rahakasan päällä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös