Asunnot ja kiinteistöt

Seitsemän laihaa vuosineljännestä – rakennusteollisuuden kurjuus jatkuu

Rakentaminen on supistunut jo seitsemän vuosineljännestä peräkkäin, kertoo Rakennusteollisuus RT.

RT:n mukaan rakennusteollisuuden laihat vuodet jatkuvat kuluvanakin vuonna.

”Tänäkään vuonna ei ole luvassa kasvua, vaan rakentamisen kokonaismäärän ennakoidaan vähenevän prosentilla. Viime vuonna jäätiin 3 prosenttia miinukselle. Talonrakennustöiden aloitusmäärä oli arvioiden mukaan 31 miljoonaa kuutiometriä, mikä on pienin määrä viiteentoista vuoteen”, RT kertoo tiedotteessaan.

RT:n tämänhetkisen näkemyksen mukaan viime vuonna aloitettiin yhteensä noin 26 000 asunnon rakentaminen, mikä oli kymmenyksen edellisvuotta vähemmän. Vapaarahoitteisten rivi- ja kerrostaloasuntojen aloitusmäärä supistui 13 prosenttia.

Omakotitalorakentaminen hiipui entisestään, ja ainoastaan 8 000 omakotitaloa lähti rakenteille, RT kertoo.

Isommalta pudotukselta pelastivat asuntorahastot, jotka ostivat markkinoilta runsaasti vapaarahoitteisia asuntoja vuokrakäyttöön.

Syksyn suhdanne-ennusteeseensa RT ei ole tehnyt suuria muutoksia. Suomen yleinen talouskehitys on jatkunut heikkona, ja RT on tarkistanut asuntoaloitusten määriä hieman alaspäin. Toimitilarakentamisen aloitusmääräarviota RT on jopa hieman nostanut sekä viime että tämän vuoden osalta.

RT:n mukaan Korjausrakentaminen jatkaa vakaata kasvuaan, mutta maa- ja vesirakentamisessa alamäki jatkuu.

Kommentoi
Ylös
>