Markkinakommentit

FIM: Euroalueen suhdanteet ja tuloskasvu vahvistuvat

BerliiniEurooppalaisten yritysten tuloskasvua tukee nyt taantuman hellittäminen, arvioi FIM sijoituspalvelutalon päästrategi Vesa Engdahl. Kaksi tekijää saattaa kuitenkin pilata kasvutoiveet: euro-valuutta ja Ukraina.

Engdahlin mukaan kaksi vuotta kestäneen talouden taantuman odotetaan nyt jäävän unholaan.

Positiivisen suhdannekäänteen puolesta puhuvat nyt useammat euroalueen ennakoivat suhdanneindikaattorit. Teollisuuden ja palveluiden ostopäällikköindeksit ja IFO-indeksi oat vahvistuneet, Engdahl toteaa artikkelissaan.

Lisäksi velkakriisi on saatu ainakin toistaiseksi hallintaan ja velkamarkkinat ovat pysyneet siksi rauhallisina.

Vahvoja odotuksia tuloskasvusta

Talouden elpymisen myötä myös euroalueen yritysten tuloskasvun odotetaan vahvistuvan. Yritykset kurovat nyt kiinni kuilua vuoden 2007 huippuihin, Engdahl toteaa. Lisäksi pankkien odotetaan löysentävän luotonsaannin ehtoja ja investointien ennustetaan lähtevän liikkeelle.

Engdahl muistuttaa myös, että euroalueen osakemarkkinat ovat arvostukseltaan edullisemmat kuin esimerkiksi USA:n markkina.

Matkalla kohti parempaa tuloskehitystä on kuitenkin useita ansoja. Tällainen ansa saattaa olla vahva euro, jonka arvo lähentelee jo 1,4 dollaria.

”Vahva euro kurittaa euroalueen vientiyrityksiä sekä teollisuuden heikko kysyntätilanne ja kapasiteetin käyttöasteiden alhaisuus painavat investointeja”, Engdahl toteaa.

Myös pankkien haluttomuus myöntää luottoja saattaa jarruttaa erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten tuotannon laajentumista.

Pelkona Ukrainan kriisin kärjistyminen

Sitten on vielä se Ukraina.

Engdahlin mukaan Ukrainan kriisi heijastuu koko globaaliin osakemarkkinaan (systemaattinen riski) ja erityisesti niihin yhtiöihin, joilla on toimintoja Venäjällä tai jotka ovat muutoin Venäjän taloudesta riippuvaisia (idiosynkraattinen riski).

Kriisi vähentää sijoittajien riskinottohalua ja konfliktin muuttuminen sotilaalliseksi tulisi nostamaan öljyn hintaa. Se vaarantaisi Euroopan energiahuollon.

”Ukrainan kriisin kärjistyminen tai pitkittyminen vahingoittaa kaikkia osapuolia, niin Venäjää, Ukrainaa, Eurooppaa kuin USA:takin”, Engdahl toteaa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös