Makrotalous

Suomen ulkomaankaupan Via Dolorosa jatkuu

Tullin julkaisemat tuoreet Suomen ulkomaankaupan tilastot ovat masentavaa luettavaa.

Suomen tavaraviennin arvo laski tammikuussa Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan 4,3 miljardiin euroon eli yhdeksän prosenttia pienemmäksi kuin vuoden 2013 tammikuussa.

Tullin mukaan viennin arvon väheneminen johtui pääosin viennin volyymin laskusta. Viennin volyymi laski tammikuussa viisi prosenttia. Vientihinnat laskivat vain 1,6 prosenttia.

Kuitenkin tammikuun viennin muutosprosentin laskuun vaikutti eniten vertailuvuoden kaksi suurta alustoimitusta, jotka olivat arvoltaan yhteensä yli 175 miljoonaa euroa. Vertailuvuoden alustoimitusten vaikutus viennin muutosprosenttiin oli noin kolme prosenttiyksikköä.

Vienti EU-maiden ulkopuolelle laski peräti 17 prosenttia ja tuonti 13 prosenttia tammikuussa. USA, Venäjä ja Kiina menettivät osuuksiaan sekä viennissä että tuonnissa. Suurista ulkokaupan kauppakumppaneista vienti kasvoi ainoastaan Norjaan ja tuonti Kanadasta.

Hiipuvan viennin lisäksi myös kauppataseongelma pahenee.

Kauppatase jäi tammikuussa 478 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Viime vuoden tammikuussa alijäämä oli 385 miljoonaa euroa. Koko viime vuoden aikana vajetta kertyi miltei 2,2 miljardia euroa.

Click to comment

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info@salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Copyright © 2018 Salkkumedia Oy

Ylös