Rahoitusteoriaa

Osakekurssit laskussa – sijoittaja, vältä tätä virhettä

sijoittaja-virhe-tappio-012016

Osakemarkkinoiden korjausliikkeen aikana sijoittajan on syytä pysyä rauhallisena.

Osakekurssit eri puolilla maailmaa ovat olleet rajussa laskussa vuoden vaihteen jälkeen. Kiinan kasvun hidastuminen ja öljyn hinnan lasku ovat hermostuttaneet osakesijoittajia, ja esimerkiksi Yhdysvaltojen S&P 500 -osakeindeksi on romahtanut tammikuussa jo kahdeksan prosenttia. Euro Stoxx 50 -indeksi on laskenut vieläkin rajummin, 9,6 prosenttia.

Osakemarkkinoiden korjausliikkeestä puhutaan silloin, kun osakeindeksit laskevat yli 10 prosenttia. Se tilanne on nyt aika lähellä.

Mitä sijoittajien pitäisi tässä tilanteessa tehdä?

Yksi mahdollisuus on tietenkin painaa paniikkinappulaa, ja myydä äkkiä kaikki osakkeet pois.

Se olisi kuitenkin virhe, väittää amerikkalainen Business Insider. Lehden mukaan historia on osoittanut, että panikoiminen markkinoiden turbulenssin aikana on kaikkein tyypillisin virhe jonka sijoittajat voivat tehdä.

Kun viimeksi osakemarkkinoilla tapahtui vastaava korjausliike viime vuoden elokuussa, arvostetun BMO-varainhoitoyhtiön Brian Belski lähetti asiakkailleen sijoittajakirjeen, jossa hän kehotti sijoittajia pitämään sijoituksensa korjausliikkeen aikana.

”Me uskomme, että ne sijoittajat jotka yrittävät ajoittaa osto- ja myyntihetket korjausliikkeessä, ovat ottaneet väärän lähestymistavan”, Belski kirjoittaa.

Belskin mukaan kovan datan analyysi osoittaa että ajoittamisessa onnistuminen on pitkällä aikavälillä hyvin vaikeaa.

Belskin mukaan sijoittajat usein myyvät korjausliikkeessä osakkeitaan ja sen jälkeen odottavat liian pitkään ennen kuin ostavat osakkeita uudestaan.

Belskin mukaan useat tutkimukset osoittavat, että usein kovat tuotot tehdään korjausliikkeen jälkeen muutaman päivän aikana. Sijoittajat usein menettävät tämän tilaisuuden, mikäli he ovat myyneet korjausliikkeessä osakkeensa.

BMO:n laatima kuvaaja osoittaa selvästi, kuinka paljon sijoittajat saattavat menettää tuottomahdollisuuksia, jos he myyvät paniikissa korjausliikkeen aikana.

osakemarkkinat-korjausliike-tuotot-012016

Kuvaaja näyttää keskimääräiset tuotot ennen ja jälkeen korjausliikkeen ja korjausliikkeen aikaiset tuotot.

Korjausliikkeen aikana tuotot ovat tietenkin pakkasella, ja ennen korjausliikettä tuotot ovat olleet positiivisia. Tärkeintä on kuitenkin huomata, että korjausliikkeen jälkeen puolen vuoden ja vuoden ajanjaksolla tuotot ovat olleet merkittävästi positiivisia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös