Asunnot ja kiinteistöt

Asuntomarkkinoiden uusi tauti – ”poskettomat” vuokrat

Jotain on pahasti vialla vuokramarkkinoilla, kun asuntojen vuokrat porskuttavat kohti koillista, toteaa HYPO:n toimitusjohtaja.

”Vuokranantajien välillä ei ole riittävästi tervettä kilpailua eikä uusien asuntojen tuotanto ole riittävällä tasolla.” – näin arvioi Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna artikkelissaan.

Paunan mukaan ”poskettomat” vuokrat houkuttelevat jos jonkinlaista uutta yrittäjää vuokranantajabisnekseen.

Vuokrien jatkuvasta noususta ja asuntomarkkinoiden vakaudesta on Paunan mukaan syytä olla huolissaan.

Syy asuntomarkkinoiden tautiin on Paunan mukaan selvä – yltiöpäinen lainanotto.

”Eri laskelmien mukaan pelkästään yksityiset kotitaloudet ovat ottaneet noin viiden miljardin euron edestä asuntolainoja asuntosijoituksia varten. Kun yksityishenkilöiden ottamaan lainamäärään lisätään vielä kaikkien muiden vuokranantajien velat, niin vuokrabisneksen velkavipu kasvaa merkittävälle tasolle”, Pauna painottaa.

Ongelmana eivät ole siis pelkästään kotitalouksien kasvava velkataakka, vaan myös vuokranantajien velkaantuminen.

”Kotitalouksien asuntovelkaantumisen rinnalla on ryhdyttävä säännöllisesti ja läpinäkyvästi puhumaan myös vuokranantajien velkaantumisesta. Kyse on asunto- ja lainamarkkinoiden uudesta taudista ja systeemiriskiuhasta”, Pauna toteaa.

Suomi tarvitsee Paunan mukaan lisää kilpailua vuokramarkkinoille ja lisää pitkäjänteisiä ja kustannustehokkaasti toimivia vuokranantajia.

Mutta tappiin saakka ”velaksi vivuttajia” erilaisine ”exit-suunnitelmineen” ei tarvita lisää, Pauna linjaa.

”Suomessa on arviolta yli 200 000 yksityistä vuokra-asunnon omistajaa. Näistä valtaosa ei onneksi kuulu millään lailla tähän joukkoon, mutta velkaisten asuntosijoittajien määrä kasvaa.”

Tilastokeskuksen asuntotilastojen mukaan asuntojen vuokrat ovat todellakin nousseet vuodesta 2012 lähtien rajusti kun verrataan vuokrien nousua yleiseen hintakehitykseen.

Alla oleva kuvaaja havainnollistaa tämän. Kuluttajahintaindeksi on käytännössä polkenut paikallaan vuodesta 2013. Samaan aikaan vuokrien nousu on jatkanut nousuaan.

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys 2010=100. Lähde: Tilastokeskus

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys 2010=100. Lähde: Tilastokeskus

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös