Standard Life Investments arvioi, ettei kaikkia Kiina-riskejä ole vielä hinnoiteltu osakkeiden hintoihin.
Standard Life Investments toteaa uusimmassa Global Outlook -katsauksessaan, että Kiinan rakenteellisilla uudistuksilla on suuri vaikutus maailman finanssimarkkinoiden trendeihin vuonna 2016.
Katsauksessa tarkastellaan myös kehittyviä markkinoita, maailmantaloutta, Yhdysvaltain joukkolainamarkkinoiden ja punnan näkymiä sekä maailman osakkeisiin vaikuttavia tekijöitä.
“Kiinassa odotamme päättäjien jatkavan tasapainoilua: kasvun romahtamisen estämiseksi tarvitaan riittävästi elvytystoimenpiteitä ja samalla on hitaasti uudistettava tuotantoa ylikapasiteetin poistamiseksi. Kiinan kysynnän kasvu heikkeni mielestämme enemmän kuin viralliset luvut antavat ymmärtää, ja tämä oli yksi suurimmista syistä kehittyvien markkinoiden kaupankäynnin ja tuotannon kutistumiseen viime vuonna. Sinänsä näemme vielä mahdollisuuksia sykliseen nousuun, kun tehdyt päätökset alkavat vaikuttaa”, sanoo kehittyvien markkinoiden ekonomisti Alex Wolf.
Standard Life Investmentsin näkemys Kiinan pitkän aikavälin näkymistä on entistä negatiivisempi. Yhtiön mukaan bruttokansantuotteen kasvu on lähempänä 5 %:a kuin Kiinan viranomaisten raportoimaa 6,9 %:a.
Vaikka päättäjät varmasti yrittävät välttää kovaa laskua, on yhä todennäköisempää, että maan johto ei toteuta tarvittavia uudistuksia nopeasti varsinkaan valtion omistamissa yrityksissä. Nämä yhtiöt ovat Kiinan ongelmien ydintä. Peking on kuitenkin viivytellyt niiden uudistamisen kanssa, vaikka siitä olisi eniten hyötyä kasvulle ja talouden tasapainottamiselle.
”Valtio-omisteisten yhtiöiden viime kuukausien uudistussuunnitelmat otettiin vastaan toiveikkaasti, mutta uskomme, että ne eivät ratkaise yhtiöiden hyvän hallintatavan tai ylikapasiteetin ongelmia.”
“Keskittäminen on ollut suosituin reitti, eikä hallitus näytä halukkaalta myymään tai vähentämään valtion omistuksia merkittävästi. Suunnitelmilla ei ole tehoa, jos niissä tappion tekemisen ja ylikapasiteetin ongelmiin keskitytään vain harvoissa valtion keskitetysti omistamissa yhtiöissä eikä lukuisissa paikallisissa valtionyhtiöissä. Näissä ongelmat ovat suurimmat.”
Jos Kiinan kasvu on pettymys sijoittajille, se voi lisätä volatiliteettia maailmanmarkkinoilla.
Hidas kasvu on jo hinnoiteltuna markkinoilla, mutta valuuttaan, pääomavirtoihin, hyödykkeisiin ja sosiaaliseen vakauteen vaikuttava kova lasku ei ole. Se taas voisi johtaa entistä aggressiivisempaan elvytykseen kotimaassa, jolloin renminbin kurssi dollariin nähden laskisi. Tämä vaikuttaisi epäsuotuisasti globaaliin inflaatioon ja olisi takaisku kehittyville markkinoille, jotka ovat riippuvaisia Kiinan tuotteiden ja hyödykkeiden kysynnästä.
Lähde: Cocomms Oy