Raaka-aineet

Iran vapautui pakotteista, lisää paineita öljyn hinnanlaskulle

Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin talouspakotteet Irania vastaan purettiin lauantaina.

CNNMoney-lehden mukaan Iran on valmistautunut pakotteiden purkamiseen jo kuukausia, ja se voi siksi palata nopeasti suurimpien öljyntuottajien joukkoon.

Iranin vastaisten taloustalouspakotteiden purku tuo siis maailman kosolti lisää ylitarjontaa.

Öljyn ylitarjonta on jo nyt painanut mustan kullan hintaa voimakkaasti, ja kuluneella viikolla brent-laadun hinta vajosi alimmilleen 14 vuoteen.

Raaka-aineanalyytikot odottavat CNNMoneyn mukaan Iranin lisäävän tuotantoa vähintään 600 000 tynnyriä ja enintään miljoona tynnyriä päivässä.

Maan johtajien tavoitteet ovat kuitenkin vieläkin korkeampia, CNNMoney väittää.

Iranin öljyministerin Bijan Zanganehin mukaan Iran aikoo lisätä tuotantoa peräti 1,5 miljoonaan tynnyriä vuoden 2016 loppuun mennessä. Tällöin maan päivätuotanto olisi 4,2 miljoonaa tynnyriä.

Kaikki analyytikot eivät kuitenkaan usko Iranin pystyvän lisäämään tuotantoaan noin nopeasti. Maan tuotantolaitokset ja infra ovat vanhentuneet pakotteiden aikana, ja Iranin täytyy investoida rajusti ennen kuin se pystyy oleellisesti lisäämään tuotantoaan.

Iran tuottaa tällä hetkellä noin kolme miljoonaa tynnyriä päivässä. Ennen pakotteita päivittäinen tuotanto oli neljä miljoonaa tynnyriä.

Iranin öljyntuotannon kasvu luo lisää paineita öljyn hinnanlaskulle. Iranin öljyn tuotantokustannukset ovat suhteellisen alhaiset moniin muihin öljyntuottajiin verrattuna, joten se kestää esimerkiksi amerikkalaisia liuskeöljyn tuottajia paremmin alhaista markkinahintaa.

Koska Iran tulee siis lisäämään öljyn tarjontaa maailmanmarkkinoilla, saattaa öljyn hinta laskea vielä nykyistäkin alemmalle tasolle.

Toisaalta jotkut analyytikot huomauttavat, että markkinoilla olisi jo huomioitu sanktioiden loppumisen vaikutukset.

Kuitenkin viikonlopun markkinareaktiot viittaavat siihen, että sanktioiden loppumisella on vaikutuksia sijoittajien käyttäytymiseen. Esimerkiksi Saudi-Arabian romahti tänään yli viisi prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös