Indikaattorit

Tämä mittari ennustaa taantumaa Yhdysvaltoihin

Deutsche Bankin mukaan yritysten tulosmarginaalien lasku kertoo taantuman lähestymisestä.

Ekonomistit ovat Yhdysvalloissa erimielisiä siitä, onko maailman suurin talous matkalla kohti taantumaa. Osa ekonomisteista uskoo, että erityisesti kasva kulutuskysyntä pitää Yhdysvaltojen talouden kohentumisen tiellä.

Toisaalta viime vuosina rajusti vahvistunut dollari ja keskuspankin kiristyvä rahapolitiikka on saanut osan ekonomisteista pelkäämään taantumaa.

Deutsche Bankin Joe LaVorgna uskoo, että yksi indikaattori viittaa siihen, että pessimistit saattavat olla oikeassa.

Vastikään asiakkailleen lähettämässä sijoittajakirjeessä LaVorgna varoittaa jenkkifirmojen heikentyvistä tulosmarginaaleista. Business Insider -lehti referoi LaVorgnan kommentteja artikkelissaan.

”Tulosmarginaalit ovat huipussaan aina ennen taantumaa” LaVorgna toteaa. ”Todellakin, toisen maailmansodan jälkeisestä historiasta ei löydy ajanjaksoa, jolloin näin ei olisi ollut”, LaVorgna jatkaa.

Tulosmarginaalit olivat korkeimmillaan vuoden 2014 kolmannella vuosineljänneksellä ja ovat olleet laskussa sen jälkeen.

LaVorgna laski yritysten tulosmarginaalin per työntekijä jakamalla bruttokansantuotteeseen suhteutetut voitot yksityisen sektorin työllisyydellä.

Kun voitoista suurempi osa alkaa mennä työntekijöiden palkkoihin, on noususuhdanne lähestymässä loppuaan. Tällöin inflaatiopaineet nousevat ja keskuspankki joutuu nostamaan ohjauskorkoaan.

Katso tulosmarginaalin kehitys tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös