Rahastotietoa

Tammikuu toi sijoittajille murheita – sijoitusrahastojen pääomat laskussa

Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen yhteenlaskettu pääoma laski tammikuussa 97,3 miljardista eurosta 94,4 miljardiin euroon, kertoo Finanssialan Keskusliitto.

Rahastopääoman laskusta 2,7 miljardia euroa perustui epäsuotuisaan markkinakehitykseen ja 97,5 miljoonaa euroa lunastuksiin.

FK:n mukaan yhteenlasketun pääoman laskusta huolimatta osakerahastoihin sijoitettiin uutta pääomaa nettomääräisesti 188 miljoonaa euroa. Lisäksi vaihtoehtoiset rahastot keräsivät 26 miljoonaa euroa. Sen sijaan pitkän koron rahastoista lunastettiin 281 miljoonaa euroa, lyhyen koron rahastoista 27 miljoonaa euroa ja yhdistelmärahastoista 3 miljoonaa euroa.

Tammikuu oli sijoittajan kannalta alakuloinen. FK:n mukaan Kiinassa vuosi alkoi osakemarkkinoiden romahduksella, jonka vaikutus levisi maailman pörsseihin. Markkinoiden alamäkeä lisäsi öljyn hinnan raju lasku. Kuun loppupuolella markkinoilla oli kuitenkin nähtävissä pientä toipumista.

Eri keskuspankit ovatkin jatkaneet turvaverkkojen pingottamista. Euroopan keskuspankki EKP vihjaili lisäelvytyksestä. Japanin keskuspankki puolestaan laski talletuskoron negatiiviseksi ja USA:n keskuspankin odotetaan jatkavan koronnostoja asteittain, FK toteaa.

EKP:n neuvosto päätti tammikuussa jättää ohjauskorot ennalleen. Niiden odotetaankin pysyvän nykyisellä tasolla, tai jopa laskevan, vielä pitkään euroalueen heikon talouskasvun vuoksi. EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on todennut EKP:n jatkavan rahapoliittisia toimia, joilla tuetaan reaalitalouden, luotonannon ja rahoitusolojen myönteistä kehitystä. Puheet lisäelvytyksestä ovat rauhoittaneet markkinoita ja tunnelma on nyt hieman positiivisempi.

”Vaikka vuosi alkoi rahastosäästäjän kannalta epävarmana, on hyvä pitää pää kylmänä. Euroopan talous on elpymisen tiellä mutta maailmantalouden riskit luovat epävarmuutta. Näyttää siltä, että kurssien heiluntaa on siedettävä vielä pitkään,” arvioi Finanssialan Keskusliiton analyytikko Valtteri Vuorio.

Osakerahastoissa eniten uutta pääomaa sijoitettiin tammikuussa globaalisti sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 123 miljoonaa euroa. Samanaikaisesti markkinatilanne tosin laski osakerahastojen pääomaa 2,2 miljardia euroa. Kehittyviin markkinoihin sijoittavista rahastoista ja toimialarahastoista puolestaan lunastettiin yhteensä 29 miljoonaa euroa kummastakin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös