Markkinakommentit

Varainhoitoyhtiö: Myyntiaalto palautti osakkeet houkuttelevalle tasolle

Eurooppalaisten ja japanilaisten osakkeiden näkymät ovat parhaat, arvioi varainhoitoyhtiö Pictet Asset Management.

Maailman finanssimarkkinoilla vuosi 2016 alkoi myrskyisästi. Huoli Kiinan talouden terveydentilasta ja öljyn hinnan jyrkkä lasku painoivat riskipitoisia omaisuuslajeja alaspäin, toteaa Pictet uusimmassa Barometer-katsauksessaan.

Ylituotannon merkit saivat raakaöljyn hinnan painumaan alimmilleen 12 vuoteen, alle 30 dollarin barrelilta. Tämä osui pahasti energian hinnalle alttiiden sektoreiden ja alueiden osakkeisiin. Japanin keskuspankin yllättävä siirto painaa korkonsa miinukselle kuun lopussa auttoi markkinoita lieventämään tappioitaan. MSCI World -indeksi laski silti vähän yli kuusi prosenttia.

Kehittyvät markkinat alennuksessa

Kehittyvien markkinoiden osakkeet olivat markkinoiden alamäen kärjessä. Manner-Kiinan osakkeet päätyivät alemmaksi kuin kertaakaan 14 kuukauteen. Tämän taustalla olivat Kiinan kasvuluvut, jotka osoittivat maan kasvuvauhdin olevan hitaimmillaan sitten 1990-luvun. Renminbi putosi Yhdysvaltain dollariin verrattuna. Nämä tekijät viittaavat siihen, että maailman toiseksi suurimmalla taloudella on edessään kova lasku.

Kehittyviä markkinoita huolestutti myös mahdollisuus korkojen nostosta Yhdysvalloissa. Sijoittajat pelkäsivät lainauskustannusten nousun aiheuttavan ongelmia kehittyvillä markkinoilla toimiville yrityksille, jotka ovat ottaneet paljon dollarimääräisiä luottoja vuodesta 2009.

Kehittyvien markkinoiden osakkeilla käydään nyt (P/E-luvun perusteella) kauppaa 30 % halvemmalla kuin kehittyneiden markkinoiden osakkeilla. Kehittyneiden markkinoiden osakkeista italialaiset menestyivät huonoimmin. Tässä näkyy sijoittajien huoli maan pankeista.

Defensiiviset osakkeet pärjäsivät syklisiä paremmin, mikä osoittaa sijoittajien karttavan riskiä.

Sijoittajat hakevat turvaa valtionlainoista

Kehittyneiden markkinoiden valtionlainat nousivat komeasti sijoittajien etsiessä turvaa. Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainan tuotto laski alle 2 %:n, ja Saksan kaksivuotinen valtionlaina putosi ennätykselliseen -0,45 %:iin, kun Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti pankin olevan valmis lisäelvytykseen talouden tukemiseksi.

Draghin lupauksesta huolimatta euroalueen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset putosivat alimmilleen 3 ½ kuukauteen. Sijoittajien odotukset olivat noin 1,6 %:n tasolla, joka on selvästi alle EKP:n noin 2 %:n tavoitteen. Yhdysvalloissa taas odotukset putosivat noin 1,5 %:iin, mikä on alin luku sitten vuoden 2009 ja alle Yhdysvaltain keskuspankin 2 %:n tavoitteen.

High yield -yrityslainat putosivat 1,5 % Yhdysvalloissa ja Euroopassa, kun likviditeettitilanteen tiukentuminen sai sijoittajat vaatimaan riskipitoisista lainoista aiempaa parempaa korvausta.

Yhdysvaltain dollari oli kuun lopussa hieman noussut verrattuna muihin tärkeimpiin valuuttoihin. Sen vahvistuminen hidastuu, koska sijoittajien odotukset tulevista koronnostoista Yhdysvalloissa heikkenivät. Matalatuottoinen jeni oli kehittyneiden markkinoiden valuutoista vahvin siihen asti, kun Japanin keskuspankki yllättäen laski korkonsa negatiiviseksi.

Eurooppa ja Japani houkuttavat

Pictet pitää edelleen ylipainoa osakkeissa, sillä markkinoilla tapahtuneen myyntiaallon laskeneen arvostukset houkuttelevalle tasolle. Joukkolainat ovat edelleen kalliita.

Eurooppalaisten ja japanilaisten osakkeiden näkymät ovat parhaat. Kehittyvien markkinoiden osakkeet näyttävät myös houkuttelevilta, koska taloustilanne alkaa hiljalleen vakaantua kehittyvissä maissa.

Sektoreista Pictet laski finanssialan neutraaliksi osittain Italian pankkisektorin myllerryksen takia.

Yhdysvaltalaiset high yield -luotot ja kehittyvien markkinoiden luotot paikallisessa valuutassa ovat nekin edelleen houkuttelevia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös