Indikaattorit

Nyt tuli karuja lukuja Kiinan viennistä

Kiinan vienti supistui helmikuussa selvästi odotettua enemmän, sillä vienti laski vuoden takaiseen verrattuna peräti 25,4 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi aamulla julkaistuista tuoreista ulkomaankauppaluvuista. Handelsbankenin mukaan odotuksissa oli  vain 14,5 prosentin lasku. Anlyysitalo Inderesin mukaan romahdus on pahin pudotus toukokuun 2009 jälkeen.

Myös tuonti jatkoi 16 kuukautta kestänyttä laskuaan, ja supistui helmikuussa 13,8 prosenttia.

Inderesin mukaan lukuja tasoittaa jonkin verran se, että kiinalainen uusi vuosi kohdistui tänä vuonna helmikuulle ja tehtaiden tuotantoseisokit tekivät laskusta vuodentakaiseen nähden vieläkin pahemman.

”Työpäiväkorjauksesta huolimattakin luvut olisivat kuitenkin heikkoja, ja ulkomaankaupan lasku tulee haastamaan Kiinan poliittisten päättäjien 6,5-7,0 %:n talouskasvutavoitteen. Kiinan hallitus ei asettanut viime viikonlopun kokoontumisessaan lainkaan tavoitetta ulkomaankaupan kasvulle, sillä tavoite jäi saavuttamatta viime vuonna”, Inderes toteaa Nordnetin aamukatsauksessa.

Inderesin mukaan Kiinan ongelmana ovat talouden rakennemuutoksen mukanaan tuomat haasteet paikata investointikysyntää kuluttajakysynnällä ja myös ulkopuolelta tulevat shokit.

”Maailmankauppa ei ole näyttänyt edelleenkään selviä virkoamisen merkkejä, mikä on erittäin huono uutinen tehdastuotantoon keskittyneelle Kiinalle. Epävarmuuden lisäännyttyä myös vientiodotukset ovat hiipumaan päin.”

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös