Osakeanalyysit

Tulossa antelias osinkokevät

Yksityissijoittajat Kim ja Tom Lindström laskevat, että kotimaisista pörssiyhtiöistä puolet aikoo korottaa osinkoaan viime vuodesta.

Lindströmien mukaan pörssiyhtiöiden kirjanpidolliset omat pääomat ovat myös kasvaneet.

”Kotimaisten pörssiyhtiöiden tasesubstanssi oli vuoden 2015 lopussa 92,8 miljardia euroa. Vastaava luku vuotta aiemmin oli 82,9 miljardia”, Lindströmit toteavat Nordnetin blogissaan.

Sijoituskonkareiden mukaan viime vuoden lopussa kotimaisten pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo oli 181 miljardia euroa.

Hinta suhteessa taseen kirja-arvoon, eli P/B-luku, oli keskimäärin runsaat 1,9. Lindströmien on siksi vaikea ymmärtää julkisuudessa esitettyjä mielipiteitä pörssikurssien korkeudesta.

Kotimaisten pörssiyhtiöiden osingonjako tilikaudelta nousee Lindströmien laskelmien mukaan lähes 8,1 miljardiin euroon. Lisäystä edellisen vuoden 6,7 miljardista on melkoisesti, mutta siitä yli puoli miljardia euroa selittyy Nokian maksamilla osingoilla.

Osinkosumman suurehko kasvu ei kuitenkaan merkitse vastaavansuuruista osinkotulojen keskimääräistä lisäystä vanhan osakkeenomistajan kannalta, sillä osinkoon oikeutettujen osakkeiden lukumäärää kasvattavat joka vuosi henkilöstölle maksettavat osakepalkkiot ja muut ulkopuolisille suunnatut osakeannit.

”Osakkeiden lukumäärän kasvusta huolimatta ei vieläkään ylletty ennätysvuoden 2007 osinkosumman, joka oli 8,9 miljardia euroa”, Lindströmit toteavat. Jonkin verran osinkosummaa kasvattaa myös pörssiyhtiöiden lukumäärän kasvu.

Pörssiyhtiöistä noin puolet aikoo kasvattaa osinkoaan, Lindströmit laskevat. ”Ennallaan pysyvä osinko tai edelleen jatkuva osingottomuus oli 46 yhtiöllä ja synkkiä uutisia, aiempaa alhaisempi osinko, oli 17 yhtiöllä.”

”Erityisen valitettavia ovat pörssin lukuisat krooniset kriisiyhtiöt, joilta osinkoa tuskin koskaan heruu. Näitä nollakerholaisia tulee tänä keväänä olemaan ainakin 33 eli lähes neljännes kaikista pörssiyhtiöistä”, Lindströmit toteavat.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös