Makrotalous

Kiina rakentaa luottokuplaa – elvytys on tekohengitystä

luottokupla-finanssikupla-032016

Kiinan kansantalouden luottokanta nousee lähes 400 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Nordea pelkää Kiinan luottokuplan puhkeavan.

Eilen Kiina julkisti tuoreimmat ulkomaankaupan tilastot. Kiinan kasvun ja viennin hidastumista on osattu odottaa, mutta silti markkinoille tuli melkoisena yllätyksenä viennin romahdus yli 25 prosentilla.

”Kiinan vientivetoisesta kasvusta ei ole jälkeäkään ja tuontilukuja suurennellaan todellisuutta korkeammaksi pääoman saamiseksi turvaan ulkomaille”, Nordea toteaa aamukatsauksessaan.

Pankin mukaan maailman toiseksi suurin talous pysyy hengissä enää elvytyksellä. Nordea ennustaa synkkää lopputulosta: ”Kiinan pitkä nousu päättyy lopulta elvytyksen paisuttaman luottokuplan puhkeamiseen.”

Kiinan pääasiallinen elvytyskeino on lähiaikoina finanssipolitiikka, jossa se tähtää kolmen prosentin alijäämään suhteessa kokonaistuotantoon. Myös rahapolitiikkaa kevennetään edelleen. Nordean mukaan keskuspankkikorkoa ja pankkien reservivaateita leikataan vielä ennen juhannusta.

Elvytyksellä Kiina pystyy pitämään noin seitsemän prosentin talouskasvua yllä, mutta hintana on luottokuplan paheneminen, Nordea varoittaa.

”Rahapolitiikan elvytyksen jatkuminen tarkoittaa rahan määrän 13 prosentin kasvua ja nousua luottokannassa, joka on virallisesti jo 240 prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon. Kun lukuun lisätään pankkisektorin ja varjopankkien luotot, päästään lähelle 400 prosenttia”, Nordea kiteyttää.

”Tähän mennessä taloushistoria ei ole nähnyt näin suuren velkataakan kaunista sulamista, vaan aina on rytissyt.”

Lisäksi huolia aiheuttavat Kiinan epäluotettavat makrotilastot.

Nordean mukaan Kiinan ulkomaankaupan tilastot ovat epäluotettavan tilastotuotannon epäluotettavimmasta päästä. ”Tällä hetkellä niitä vääristää eniten pääomavirtojen kontrollien kiertäminen. Kiina yrittää padota valuutan heikkenemistä ja valuutan ulosvirtausta pääomavirtojen kontrolloinnilla.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös