Sijoitusideat

Euroopan pankkisektorin osakkeet edullisia

Pankkisektorin osakkeet ovat laskeneet rajusti viime vuosina. Hinnat ovat painuneet jo houkuttelevan alhaisiksi.

Alkuvuoden markkinamyllerryksessä erityisesti pankkisektori on ollut kovilla, sillä 30 eurooppalaisesta pankkiosakkeesta koostuva EURO Stoxx Banks -hintaindeksi on romahtanut alusta alas lähes 15 prosenttia, huomauttaa Nordean Siiri Vehmer blogissaan.

Vehmerin mukaan pankkisektorin osakkeiden huono kehitys alkoi jo finanssikriisin aikaan. Vuoden 2009 alusta pankkisektori on laskenut peräti neljänneksen kun samalla ajanjaksolla Stoxx Europe 600 -indeksi on kivunnut yli 75 prosenttia ylöspäin.

Pankkisektorin huonoon menestykseen on monia syitä.

Vehmerin mukaan regulaation kiristyminen ja nollakorot ovat rasittaneet pankkisektoria. ”Eurokorot ovat finanssikriisin jälkeen laskeneet ennennäkemättömän alhaisille tasoille, mikä on vaikeuttanut perinteiseen anto- ja ottolainaukseen perustuvaa liiketoimintaa”, Vehmer toteaa.

”Kiristynyt regulaatio ja digitalisaation tuomat uudet haasteet lisäävät kustannuksia ja tuovat markkinoille uusia kilpailijoita.”

Pankkisektorin osakkeet ovatkin nyt edullisia. Osakkeiden arvostukset ovat alhaalla paitsi osakkeiden historiallisen hintakehityksen, myös P/B-lukujen valossa, Vehmer toteaa.

”Tällä hetkellä EURO Stoxx Banks -indeksin keskimääräinen P/B-luku eli markkinahinnan suhde tasearvoon on ainoastaan 0,62, siinä missä se esimerkiksi Stoxx Europe 600 -indeksissä on 1,75 (tilanne 20.4.2016). Markkinat siis katsovat eurooppalaisten pankkien markkina-arvoiksi ainoastaan 62 % niiden tasearvosta.”

Kehnosta kurssikehityksestä huolimatta eurooppalainen pankkisektori ei ole toivoton sijoituskohde, Vehmer toteaa.

”Uudet teknologiainnovaatiot tuo paitsi uusia kilpailijoita, myös mahdollisesti tehostavat pankkien toimintaa merkittävästi ja pienentävät kustannuksia. Regulaation vaikutuksesta pankit ovat paremmin pääomitettuja ja toiminta on läpinäkyvämpää, mikä ehkäisee uusien pankkikriisien syntymistä.”

Lisäksi Euroopan keskuspankki EKP tuo pankeille helpotusta. ”Pankit saavat keskuspankkirahoitusta seuraavat viisi vuotta maksimikorolla nolla. EKP laajentaa omaisuuserien osto-ohjelmaa 80 miljardiin euroon kuukaudessa.”

Myös Euroopassa nähtävät orastavan talouskasvun merkit antavat pankeille toivoa. Vehmerin mukaan lainanotto tulee lisääntymään yritysten investoidessa, lisäksi kotitalouksien velkaantuneisuus on kasvussa. ”EKP:n pumpatessa markkinoille rahaa ja tätä kautta likviditeetin kasvaessa myös varainhoitopalvelujen kysyntä tulee lisääntymään.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös