Makrotalous

EKP vaikean tehtävän edessä

Euroalue on kaukana optimaalisesta valuutta-alueesta, arvioi Handelsbanken.

Euroalueen vahvojen ja heikkojen jäsenmaiden välinen kuilu talouskehityksessä ei ole kaventunut.

Erot jäsenmaiden välillä ovat suuria työmarkkinatilanteessa, yritysvoittojen kehityksessä ja investoinneissa, arvioi Handelsbanken aamukatsauksessaan. ”Saksalaisyritykset ovat nauttineet voittomarginaalien vahvasta kasvusta samaan aikaan kun Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa voitot ovat jääneet vaatimattomiksi”, pankki toteaa.

Voittojen hidas elpyminen näkyy selvästi myös investoinneissa, joiden elpyminen on Handelsbankenin mukaan lähestulkoon yksinomaan saksalainen ilmiö.

Tämä aiheuttaa päänvaivaa Euroopan keskuspankille. Handelsbankenin mukaan heikon taloustilanteen pitkittyminen monissa maissa johtaa siihen, että euroalueen rahapolitiikan tulee pysyä höyhenenkevyenä vielä pitkään, vaikka se ei olisikaan oikea lääke kaikille jäsenmaille.

”Tämä tarkoittaa, että yhdenlainen rahapolitiikka ei sovi kaikille ja osoittaa, että euroalue on kaukana optimaalisesti toimivasta valuutta-alueesta”, Handelsbanken toteaa.

”EKP on vaikean tehtävän edessä, sillä heikkojen työmarkkinoiden maissa keskuspankin toivotaan lääkitsevän ongelmaa avokätisen rahapoliittisen elvytyksen avulla. Siellä, missä tilanne työmarkkinoilla on vahva, kuten Saksassa, puolestaan näytetään vihreää valoa päinvastaisille toimille”, pankki toteaa.

Niin kauan kuin palkkainflaatio pysyi hallinnassa kaikissa alueen talouksissa, kevyt rahapolitiikka oli oikea resepti ongelmiin. Tilanne on Saksassa nyt kuitenkin toinen, pankki muistuttaa. Se saa maan protestoimaan entistä kovaäänisemmin EKP:n lisäelvytystä vastaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös