Oma talous

Veronmaksajain keskusliitto varoittaa: Sote-uudistus johtaa massiivisiin veronkorotuksiin

Sote-uudistuksessa ansiotulojen verotusta ollaan muokkaamassa ennennäkemättömällä tavalla.

Sote-savotta on massiivinen hallinnollinen urakka. Se johtaa massiivisiin myllerryksiin myös verotuksessa, sillä yli puolet nykyisestä kunnallisverosta aiotaan uudistuksessa siirtää suoraan valtion progressiiviseen verotukseen.

”Valtion progressiivista ansiotulojen verotusta kiristetään siis noin 12 miljardilla eurolla”, arvioi Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen blogissaan.

”Jos hallituksen sote-uudistus toteutuu, niin tämä kaikkien veronkorotusten äiti toteutuu varmasti. Vertailukohtaa on turha hakea Suomen verohistoriasta, eikä maailmaltakaan tule heti mieleen.”

Hallitus on linjannut, ettei verotus saa kuitenkaan uudistuksessa kokonaisuutena kiristyä, eikä kenenkään palkkaverotus saa myöskään nousta.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että kaikkien kuntien kunnallisveroprosentteja pitäisi alentaa ehkä noin 12,5 prosenttiyksikköä sinä vuonna, kun valtion progressiivista verotusta kiristetään, Lehtinen toteaa.

”Epävarmaa on kaikissa tapauksissa, mitä kunnallisveroille tapahtuu ennen sote-uudistusta ja sen jälkeen”, Lehtinen toteaa. ”Veronsa maksavaa kansalaista ei paljon lämmitä, jos kunnallisverojen yleinen kiristyminen käytännössä torjutaan vain yhtenä ainoana vuonna.”

Jo pelkästään perustuslaki asettaa omat rajoituksensa sille, miten voimakkaasti ja pitkään kuntien oikeuteen päättää kunnallisveroprosenteista voidaan puuttua uudistuksen yhteydessä, Lehtinen varoittaa.

Lehtisen mukaan jäljelle jää suuri rakenteellinen epäsuhta: valtion verotus kiristyy varmasti, kunnallisverojen vastaava keveneminen on varsin epävarmaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös