Nelihenkinen perhe heittää vuodessa roskiin 29 ison ruispalapussillisen verran leipää ja 32 jauhelihapaketin edestä lihaa, kertoo Kuluttaja-sivusto. Ruokahävikin rahallinen arvo on yli 127 euroa kotitalouden ruokabudjetista.
Kuluttaja-sivuston mukaan yksi suomalainen heittää vuodessa hukkaan noin 20–25 kiloa ruokaa. Arvio perustuu Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimuksiin.
Tutkimuksissa mukaan laskettiin vain sellainen ruoka, joka oli joskus ollut syötävää. Se ei sisältänyt esimerkiksi hedelmien kuoria tai muuta biojätettä.
Tähteiksi päätyy yllättävän paljon myös avaamattomia pakkauksia. Kuluttaja-sivuston mukaan 15 prosenttia hävikistä on tällaista, luultavasti päiväyksen perusteella pois heitettyä ruokaa.
Ympäristön kannalta pahinta on lihan ja juuston haaskaus, sillä niiden tuotannosta syntyy paljon päästöjä. Eläinperäiset tuotteet muodostavat vain viidenneksen hävikistä mutta 40 prosenttia rahanhukasta ja yhtä suuren osan hävikin ilmastopäästöistä.