Sijoittajan verotus

”Yli 180 turhaa verotukea ja -vähennystä” – demarinuoret vaatii verojärjestelmään rajua muutosta

Demarinuoret esittää yli neljän miljardin euron uudistusohjelmaa Suomen monimutkaiseen verojärjestelmään ja verotukiin.

Suomen verojärjestelmässä on peräti yli 180 turhaa verotukea ja -vähennystä, Demarinuoret väittää tiedotteessaan.

Vuonna 2018 nämä tuet ja vähennykset maksavat noin 26,8 miljardia euroa, josta 17,5 miljardia euroa kohdistuu valtion verotuloihin. Demarinuorten mukaan monimutkainen, byrokraattinen ja kilpailua vääristävä verojärjestelmä heikentää hyvinvointivaltion rahoitusta vakavalla tavalla.

“Suomen verojärjestelmän voittajia ovat ne, jotka osaavat optimoida parhaiten. Yli 180 verotuen ja -vähennyksen järjestelmä on monien kompromissien, lobbaamisen sekä poliittisten lehmänkauppojen summa ja se on uudistettava kiireesti. Aggressiivisen verosuunnittelun mahdollistaminen on mielivaltainen tuki suuryrityksille”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi toteaa.

Sipilän hallituksen ohjelman mukaan verotuksen perusperiaate on laaja veropohja, matalat verokannat. Lisäksi Suomi toimii aktiivisesti kansainvälisen veronkierron estämiseksi. Demarinuorten mukaan silti hallitus on tehnyt verotukseen vain uusia reikiä ja lisännyt verovähennyksiä, kuten yrittäjävähennyksen ja metsälahjavähennyksen.

Suomessa on Näkkäräjärven mukaan aloitettava vihdoin verotukien järjestelmällinen arviointi. Osa verotuista ja -vähennyksistä on kuitenkin perusteltuja.

“On poliitikoilta uskomatonta laiskuutta käyttää uusia verovähennyksiä politiikan välineenä. Ilman suuria piilotukia voisimme alentaa työn verotusta tuntuvasti, panostaa sosiaaliturvauudistukseen ja lisätä määrärahoja koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatiotukiin”, Näkkäläjärvi toteaa.

“Moni on peräänkuuluttanut sitä, että kaikkien on osallistuttava yhteisiin talkoisiin. Myös metsänomistajien, sijoittajien, apteekkarien ja turveteollisuuden on kyettävä tinkimään saavutetuista eduistaan, jotta väestön ikääntyessä hyvinvointivaltion rahoitus saadaan turvattua. Nyt kun taloudessa menee paremmin, on korkea aika tehdä uudistuksia. Katto kannattaa korjata hyvän sään aikana”, Näkkäläjärvi päättää.

Demarinuorten ehdotus verouudistuksesta löytyy täältä.

1 kommentti
 • Inhoreaalisosialisti sanoo:

  Kuten kaikilta idealisteilta, myös demarinuorilta puuttuu se karvas kokemus, että jokainen ”raju muutos verotukseen” ei merkitse sen kummempaa kuin yhden uuden pykälän lisäämistä niiden entisten 180 joukkoon.

  ”Suomessa on Näkkäräjärven mukaan aloitettava vihdoin verotukien järjestelmällinen arviointi.”

  Suomessa on aloitettu se jo sata vuotta sitten. Järjestelmällistä vaalityötä edeltää joka kerta järjestelmällinen valehtelu siitä, että joku muu kuin me olemme tämän sopan keittäneet.

  ”…hyvinvointivaltion rahoitus saadaan turvattua”

  Ollaanpas tässäkin rehellisiä:

  Demareita on harvoin kiinnostanut kansalaisten hyvinvointi(poikkeus: Ilkka Taipale). Sen sijaan heitä on sairaalloisesti kiinnostanut päästä itse määrittelemään käsite hyvinvointi. Lähellä on silloin kuitenkin ”valtiollinen hyvinvointi” eli DDR-dystopia, jossa hyvin voi ainoastaan kansalaisiaan 24/7 valvova sosialistinen eliitti ja sen tärkein insituutio Ministerium für Staatssicherheit.

  Sosialismi voi olla aatteena miten hieno tahansa, mutta se ei pääse eroon perisynnistään, joka on hyvän riistäminen ihmiseltä ja antaminen järjestelmälle. Jopa puhuessaan hyvinvoinnista sosialisti potkaisee köyhälle leipää ojentavaa munille, varastaa tältä leivän, pistää puolet taskuunsa ja haukkaa lopustakin leijonanosan sekä ripottelee muruset köyhän jalkojen juureen mutisten jotain sekavaa verotasa-arvosta ja yhteiskunnan hyvinvointikoneistosta.

 • Ylös
  >