Oma talous

Miten valmistaudun henkilökohtaiseen budjetointiin helposti

Budjettien luomiseen on monia valmiita apuvälineitä.

Aivan ensimmäiseksi on selvitettävä, kummat ovat suuremmat, tulot vai menot, ja mistä ne menot koostuvat. Tulot ovat yleensä melko tasaiset kuukaudesta toiseen, mutta menojen seuraaminen onkin jo sitten hieman konstikkaampaa.

Budjetoinnin innoittajana voi olla se, että on huomannut velkaantuvansa, tai sitten haluaa säästää jotain tavoitetta varten.

Ennen kuin ryhtyy aloittamaan budjetointia, on seurattava tulojaan ja menojaan vähintään kuukauden ajan. Budjetille on luotava joku lähtökohta. Kynä ja paperi ovat edelleen ihan käyttökelpoisia keinoja tähän. Seurannan voi tehdä vanhanaikaisesti sujauttamalla kaikki kuitit kirjekuoreen, käymällä läpi kuukauden tiliotteet ja luokitella ja laskea yhteen ihan reilusti ruutuvihkoon. Sen jälkeen voikin siirtyä käyttämään vähän kehittyneempiä apuvälineitä.

Kaikki kuitit eivät ehkä syystä tai toisesta kuitenkaan päädy sinne keittiön pöydän nurkalla olevaan kirjekuoreen, niin hieman modernimpi tapa on ottaa niistä kännykällä kuva heti liikkeessä. Esimerkiksi Android-kännyköistä löytyy Google Drive, johon voi suoraan skannata kaikki kuittinsa. Kannattaa luoda niille oma kansio, niin löytää ne sitten helpommin, kun yhteenlaskun aika tulee. Google Driven etuna on se, että sitä voi käyttää sekä mobiilisti että tietokoneella.

Budjettien luomiseen on monia valmiita apuvälineitä, kuten laskentataulukkopohjia, verkkopalveluita sekä mobiilisovelluksia. Näitä kaikkia voi toki käyttää jo tässä tiedonkeruuvaiheessa. Ehkä kuitteja ja tiliotteita läpikäydessä ja budjetin alkuasetelmaa luodessa on helpointa käyttää laskentataulukkoa ja siirtyä käyttämään jatkossa, varsinaisessa budjetoinnissa jotain mobiilisovellusta tai verkkopalvelua, joissa on monia edistyneitä ominaisuuksia. Budjetointiin tarkoitetut palvelut ja sovellukset ovat yleensä helppokäyttöisempiä kuin taulukkopohjat ja niistä saa paremman yleiskuvan menoistaan ja edistymisestään.

Yksi kätevä vaihtoehto voisi olla Evernote, josta on ilmaisversio kahdelle laitteelle. Siihen saa kuvattua kuitit mobiililla ja tarkastella tietoja myös tietokone- tai verkkoversiossa. Tutustumisen arvoinen, avainsanojen käytön opettelu helpottaa huomattavasti.

Microsoftilla on Excelille ilmaisia taulukkopohjia, joita löydät täältä: https://templates.office.com/fi-fi/Budjetit

Myös Googlella on pari valmista pohjaa Googlen taulukkolaskennassa käytettäväksi, jos sinulla ei ole Exceliä. Myös ilmainen LibreOffice tarjoaa valmiita pohjia: https://extensions.libreoffice.org/templates?getCategories=Budget&getCompatibility=any

Valmiissa pohjissa, palveluissa ja sovelluksissa on yleensä myös menojen luokitteluehdotuksia, mutta toki niitä voi muuttaa omien tarpeidensa mukaan. Jotta menojen kirjaaminen ei kävisi liian työlääksi, on ehkä hyvä keskittyä vain muutamiin tärkeimpiin ja yhdistellä pienemmät, usein satunnaiset menot yhden otsikon alle.

Kun kuukauden tai kahden menot on laskettu yhteen, niin on aika tarkastella, mihin se raha oikeasti menee, ja voisiko asialle tehdä jotain. Säästövinkkejä on netti pullollaan, ja vanha totuus pienistä puroista kertyvästä virrasta ei ole vanhentunut.

Netissä on tarjolla tietokoneella käytettäviä budjetointipalveluita, mm.  suomenkieliset OP:n Pivo ja Takuusäätiön Penno. Englanninkielisiä löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Mobiilisovelluksia ovat vertailleet mm. Ukko-palvelu, MTV3 ja Iltalehti. Vertailuja voit käydä lukemassa näissä osoitteissa:

https://www.ukko.fi/epatasaisten-tulojen-budjetointi/

https://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/mihin-rahasi-oikeasti-menevat-testasimme-suositut-rahankayttoa-seuraavat-sovellukset/5915138

http://www.iltalehti.fi/digi/2015012819103786_du.shtml

Kaikille parhaiten sopivaa tapaa tai sovellusta ei ole olemassakaan. Valinta on paljon kiinni siitä, mitä pidät tärkeimpinä ominaisuuksina; onko helppous vai monipuolisin raportointi niistä tärkeimpiä.

Onnea uudenlaiseen rahanhallintaan ja sopivan toteutustavan metsästykseen! Mikä onkaan parempi aika aloittaa kuin tammikuu.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös