Yritysuutiset

Lämmin ja kuiva sää pilasi Fortumin tuloksen

Energiayhtiön vertailukelpoinen liikevoitto jäi selvästi alle analyytikoiden odotusten.

Energiayhtiön vertailukelpoinen liikevoitto jäi selvästi alle analyytikoiden odotusten.

Analyytikoiden konsensusennuste kolmannen kvartaalin tulokselle oli 115 miljoonaa euroa, mutta toteuma jäi 96 miljoonaan. Fortumin osakekohtainen tulos oli 0,05 euroa. Vuosi sitten tulos oli 0,07 euroa, ja analyytikot odottivat 0,08 euroa.

Liikevaihto kasvoi viime vuoden 919 miljoonasta 971 miljoonaan euroon.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark syyttää odotettua heikommasta tuloskehityksestä Suomen sääoloja. Yhtiön vesivoiman tuotantomäärät jäivät historiallisen alaisiksi.

”Vuoden 2018 kolmannelle neljännekselle oli tunnusomaista lämmin ja kuiva sää. Myös aiempien neljännesten sää oli ollut kuivaa. Pohjoismaiset vesivarastot pienenivät neljänneksen aikana edelleen normaalitasoon verrattuna. Vaje oli merkittävin Ruotsissa. Tällä oli voimakas vaikutus Fortumin vesivoiman tuotantomääriin, jotka olivat historiallisen alhaiset ja rasittivat tulosta. Neljänneksen viimeisten viikkojen aikana vesivarastot kasvoivat, mutta vain Norjassa”, Lundmark toteaa.

Pohjoismaiset sähkönhinnat nousivat toimitusjohtajan mukaan kuivan sään sekä hyödykkeiden ja päästöjen hintojen nousun myötä, mutta ne laskivat neljänneksen lopussa lisääntyneiden sateiden myötä. Generation-segmentin saavutettu sähkönhinta nousi, mutta ei riittänyt kompensoimaan kaikkien aikojen matalimman vesivoimatuotannon vaikutusta.

City Solutions- ja Consumer Solutions -segmenttien operatiivinen tulos oli edellisvuoden tasolla, ja Russia-segmentin tulos parani.

Tulosraportti oli selkeä pettymys sijoittajille, sillä Fortumin osakekurssi lähti tulosjulkistuksen jälkeen reippaaseen laskuun.

Kommentoi
Ylös
>