Yritysuutiset

Nordean konsernijohtaja: Emme ole tyytyväisiä tuottokehitykseen

Nordean liikevoitto laski selvästi kolmannella vuosineljänneksellä ja jäi alle analyytikoiden odotusten.

Nordea konsernijohtaja Casper von Koskull talous pankkisektori pankit

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull

Nordean liikevoitto laski selvästi kolmannella vuosineljänneksellä ja jäi alle analyytikoiden odotusten.

Pankin liikevoitto oli heinä-syyskuussa 866 miljoonaa euroa, mikä on peräti 21 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla. Factsetin mukaan Nordeaa seuraavien analyytikoiden konsensusodotus oli 903 miljoonaa euroa.

Perinteistä pankkitoimintaa kuvaava rahoituskate oli 1072 miljoonaa euroa ja se laski paikallisissa valuutoissa laskettuna kahdeksan prosenttia vuodentakaisesta lukemasta. Kulu/tuotto-suhde heikkeni 51 prosentista 56 prosenttiin. Muut tuottoerät sisältävä liiketoiminnan tuotot kutistuivat 2046 miljoonaan euroon eli 12 prosenttia vuotta aiemmasta paikallisissa valuutoissa laskettuna.

”Kolmas neljännes oli haasteellinen, emmekä ole tyytyväisiä tuottokehitykseen. Rahoituskate pysyi vakaana, mutta palkkiotuotot ja erityisesti nettotulos käypään arvoon arvostettavista eristä jäivät heikoiksi. Tämä johtui lähinnä vaikeista markkinaolosuhteista ja yritysten vähäisestä aktiviteetista”, Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull toteaa.

Kuluneen neljänneksen tuotot tuottivat pettymyksen, ja niissä näkyy vuoden kolmannelle neljännekselle tyypillinen kausivaihtelu, Koskull arvioi.

”Luottovolyymien kasvu paransi rahoituskatetta, mutta marginaalipaineet lähinnä henkilöasiakastoiminnassa vaikuttivat päinvastaiseen suuntaan. Vähäinen aktiviteetti vaikutti palkkiotuottoihin ja muihin tuottoihin. Matalat korkoerot (spreads) ja korot sekä vähäinen volatiliteetti vaikuttivat pääomamarkkinatoiminnan tuottoihin. Hoidossa oleva varallisuus kasvoi 4,5 miljardia euroa edellisneljänneksestä ja sitä oli kaikkiaan 311,5 miljardia euroa. Kasvuun vaikutti eniten sijoitusten arvon vahva kehitys.”

Koskullin mukaan positiivista oli kuitenkin se, että kulut pysyivät edelleen hallinnassa, luottojen laatu säilyi hyvänä ja vakavaraisuussuhteet nousivat ennätyksellisen korkeiksi.

Kulunut vuosineljännes oli konsernijohtajan mukaan Nordealle historiallinen, kun kotipaikan siirto pankkiunioniin ja Suomeen saatiin päätökseen.

”Muutos on Nordean strategian mukainen ja varmistaa meille vakaat, ennakoitavissa olevat ja tasavertaiset toimintaedellytykset. Kotipaikan siirto ei vaikuta konsernin liiketoimintamalliin. Sen sijaan se auttaa meitä panostamaan entistäkin enemmän pankin kehittämiseen, jotta Nordeasta voi tulla entistäkin parempi pankki asiakkaille, henkilöstölle ja osakkeenomistajille.”

Nordea on nyt asemoinut itsensä uudelleen ja keskittyy Pohjoismaiden markkinoihin.

”Konsernin rakenne on selkeä ja yksinkertainen ja tase ennätyksellisen vahva. Tämän ansiosta Nordea on asiakkailleen entistäkin parempi pankki ja pystyy samalla vähentämään kustannuksia ja tehostamaan toimintaa.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös