Oma talous

Suomen mobiilimaksamisen markkinat ovat sekavat – hyödyt kuluttajille epäselviä

Mobiilimaksaminen vasta lyömässä läpi Suomessa, kertoo Deloitten tutkimus.

Mobiilimaksaminen myymälöissä ja kavereiden kesken on yleistynyt vauhdilla Pohjoismaissa, kertoo Deloitten kuluttajien mobiilikäyttäytymistä selvittävä tutkimus. Suomi tulee kuitenkin muiden Pohjoismaiden perässä.

Vain 20 prosenttia suomalaisista älypuhelimen omistajista on käyttänyt puhelintaan ostosten maksamiseen kivijalkamyymälässä. Ruotsalaisista ja tanskalaisista mobiilimaksua kaupassa on käyttänyt reilut 60 prosenttia ja norjalaisistakin noin puolet. Vaikka mobiilimaksaminen yleistyy Pohjoismaissa vauhdilla, vasta 13 prosenttia käyttää sitä vähintään viikoittain.

”Mobiilimaksaminen on nyt selvästi lyömässä läpi myös Suomessa. Asenteiden muutoksesta kertoo esimerkiksi Danske Bankin MobilePay-sovelluksen käyttöluvut, jotka ovat hurjassa kasvussa. Pelkästään tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla sillä siirrettiin Suomessa yli 100 miljoonaa euroa”,  kertoo Deloitten pankkisektorin johtaja Johanna Andersén.

Andersénin mukaan myös vähittäiskaupat ovat ymmärtäneet mobiilimaksamisen mahdollisuudet ja ovat aktiivisia asiakkaiden ostokokemusta helpottavien maksutapojen käyttöönottamisessa. K-ryhmä ilmoitti juuri seuraavansa S-ryhmän aloitetta ja ottavansa MobilePayn käyttöön suuressa osassa myymälöitään.

Clark - taloudenhallinta taskussasi 

  • Keskitä laskusi, turvaa tärkeät dokumenttisi tai aloita säästäminen.
  • Valitse talouden työkaluista sinulle sopivimmat.

Lue lisää

Heinä-elokuussa 2018 toteutetun tutkimuksen mukaan Suomessa mobiilimaksamiseen kivijalkamyymälässä käytetään yleisimmin pankkien tarjoamia maksupalveluita. Viime vuonna lanseerattua Apple Pay:ta on käyttänyt vain seitsemän prosenttia suomalaisista mobiilimaksajista.

Mobiilimaksamiseen käytettävien palveluiden kenttä on vielä sekava eivätkä hyödyt ole kuluttajille selkeitä. 38 prosenttia ei käytä mobiilimaksamista, koska ei tunnista sen hyötyjä verrattuna muihin maksutapoihin. Myös mobiilimaksujen turvallisuus huolestuttaa, 29 prosenttia ei pidä mobiilimaksamista tarpeeksi turvallisena vaihtoehtona.

”Olennaisinta mobiilimaksamisessa on ostotapahtuman sujuvuus, eikä maksutavan valinta saisi olla asiakkaalle monimutkaista tai epäselvää. Mobiilimaksamisen käyttöönottoa Suomessa hidastaakin palveluiden sekavuus ja suppeat käyttötavat. Osa markkinoilla olevista palveluista soveltuu vain kaverille maksamineen ja toisilla voi maksaa ainoastaan ostoksia. On siis ymmärrettävää, jos kuluttajat eivät osaa vielä hyödyntää mobiilimaksamista. Asiakas suosii kuitenkin aina helppoa, turvallista ja nopeaa maksutapaa. Tämän vuoksi myös yleinen harhakäsitys mobiilimaksamisen turvattomuudesta on kumottava, sillä se on erittäin varma ja turvallinen maksutapa”, jatkaa Andersén.

Myös rahan siirtäminen toiselle henkilölle puhelinnumeron perusteella on nousemassa yhä suuremmaksi ilmiöksi. Suomessa 40 prosenttia kuluttajista on jo siirtänyt rahaa mobiililaitteella kaverille, mutta vasta 11 prosenttia tekee tätä vähintään viikoittain. Sen sijaan Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa jopa yli 80 prosenttia siirtää rahaa mobiilisti ja vähintään viikoittain sitä tekee jo reilu kolmannes.

”Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa rahan siirtäminen puhelinnumeron perusteella on ollut jo pitkään arkipäivää ja sitä tehdään luontevasti tuntemattomienkin kesken. Esimerkiksi Ruotsissa on normaalia puhua rahan ”swishaamisesta” eli Swish-sovelluksella rahan siirtämisestä. Suomessakin on kehitetty rahansiirto-sovelluksia, mutta esimerkiksi Siirto tuli markkinoille myöhään ja se tarjoaa vain infrastruktuurin, kun esimerkiksi Swish ja norjalainen Vipps ovat kokonaisvaltaisia palveluita, joiden koko asiakaskokemus on erinomainen. Tässä suomalaisilla pankeilla ja palveluntarjoajilla on vielä tekemistä. Suomi onkin tällä hetkellä otollista maaperää erinomaiselle palveluntarjoajalle, sillä markkina koko mobiilimaksamisen alueella on vielä jakamatta”, Andersén summaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös