Talouden trendit

Uudet ketterät toimijat haastavat perinteiset pankit

Asuntolainamarkkinoille on tulossa uudenlaisia digitaalisia asuntolainojen välittäjiä, jotka aiheuttavat päänvaivaa pankkisektorin perinteisille toimijoille.

Pankkisektori on ollut sijoittajille haastava toimiala viime vuosien aikana, johtuen esimerkiksi matalasta korkotasosta ja lisääntyneestä sääntelystä, toteaa Nordea aamukatsauksessaan.

”Ennustetun korkojen nousun myötä pankkisektorin ennustetaan hyötyvän korkojen noususta, mutta näkemyksemme mukaan odotukset hyödyistä saattavat olla liian optimistisia”, pankki toteaa.

Pohjoismaista erityisesti Ruotsin asuntolainamarkkinoilla on nähtävissä uudenlaisia toimijoita, jotka tulevat ottamaan markkinaosuutta perinteisiltä pankeilta. Nämä uudenlaiset digitaaliset asuntolainavälittäjät tarjoavat Nordean mukaan alhaisempia korkoja kuin perinteiset pankit.

Ruotsissa uusia toimijoita ovat Nordean mukaan muun muassa Stabelo, Hypoteket ja Enkla. Niiden ennustetaan ottavan vahvasti markkinaosuutta tulevien vuosien aikana ja painavan pankkien tällä hetkellä erittäin kannattavaa asuntolainaliiketoimintaa.

Nordea ennustaa uusien toimijoiden ottavan lähes kolmanneksen Ruotsin uusista asuntolainoista. Samalla perinteisten pohjoismaisten suurpankkien asuntolainaliiketoiminnan kannattavuus laskee tulevien vuosien aikana.

”Ennustamme kannattavuuden laskun yhdistettynä aikaisempaa matalampaan kysyntään painavan pankkien tuloskuntoa. Näemme Ruotsin kiristyvän asuntolainakilpailun painavan eniten Handelsbankenin ja Swedbankin tuloskuntoa.”

Kuitenkin Nordea ennustaa pankkisektorin pohjoismaissa tarjoavan keskimäärin lähes neljän prosentin tuloskasvua vuosien 2019 – 20 aikana. Keskimäärin sektorin osinkotuotto nousee lähes seitsemään prosenttiin.

”Mielestämme parhaan riskin ja tuoton suhteen pohjoismaisista pankeista tarjoaa SEB. Näemme vahvasti yrityspuolella toimivan ja hyvää 7,1 % osinkoa maksavan SEB arvostuksen houkuttelevana”, Nordea arvioi.

SEB:n P/E-kerroin ensi vuodelle on Nordean tulosennusteella 10,2x.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös