Talouden trendit

USA:n Huawei-kielto voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin

Yhdysvaltojen päätös kieltää jenkkiyhtiöiltä yhteistyö kiinalaisen Huawein kanssa rankaisee amerikkalaisten omaa teollisuutta, varoittaa tietokirjailija Petteri Järvinen.

Uutistoimisto Reuters kertoi viikonloppuna, että ohjelmistojätti Google on ilmoittanut rajoittavansa Android-käyttöjärjestelmän käyttöä kiinalaisen Huawein puhelimissa. Yhdysvaltain valtion virastoilta on jo aiemmin kielletty laitteiden ostaminen kiinalaiselta telejätiltä.

Teknologiajätin linjaus on seurausta Yhdysvaltojen hallinnon viime torstaina tekemästä päätöksestä, jonka mukaan amerikkalaisyrityksiä voidaan vastaisuudessa kieltää käyttämästä telelaitteita, jos maan hallinnon mielestä tahot laitteiden takana ovat turvallisuusuhka.

Päätöksessä ei erikseen mainittu Huaweita, mutta sen käytännön vaikutukset kohdistuvat ennen kaikkea juuri siihen. Huawei on maailman toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja ja maailman johtava verkkolaitteiden valmistaja. Huaweilla on väitetty olevan kilpailuetu tulevissa 5G-verkoissa suhteessa kilpailijoihinsa.

Uutistoimisti AFP:n mukaan Yhdysvallat lykkää kuitenkin Huaweihin kohdistuvaa teknologian vientikieltoa elokuun puoliväliin. Huaweille ja sen kumppaneille annetaan 90 päivän aikaa sopeutua määräykseen.

Kielto kattaa kaupankäynnin sekä teknologian tai ohjelmistojen jakamisen. Kieltolistalle päätyneiden yhtiöiden kanssa voidaan käydä kauppaa vain viranomaisilta saatavalla erillisluvalla. Päätöstä on perusteltu turvallisuussyillä.

Trump ja hänen hallintonsa on syyttänyt yhtiötä muun muassa teknologiavarkauksista ja yrityksistä vakoilla Yhdysvaltoja laitteidensa avulla. Huawein epäillään olevan Kiinan valtionhallinnon ohjauksessa. USA pelkää kiinalaisyhtiön voivan aiheuttaa tietoturvauhan amerikkalaisten tietojen siirtymisestä ja paljastumisesta Kiinalle.

Miten Googlen päätös näkyy kuluttajille?

Googlen päätös rajoittaa Android-käyttöjärjestelmän käyttöä ei luultavasti vaikuta käytössä olevien Huawein puhelinten sovelluksiin.

Käytännössä Google on nyt kuitenkin keskeyttänyt Android-käyttöjärjestelmän päivitykset Huawein laitteisiin. Kiinalainen matkapuhelinjätti menettää siten Googlen tietoturvapäivitykset ja teknisen tuen.

Mediatietojen mukaan Google olisi myös perunut Huawein Android-lisenssin, mikä tarkoittaisi sitä, että Huawein älypuhelimissa ei jatkossa olisi valmiina Googlen omia palveluja kuten Gmailia ja Google Mapsia. Nämä sovellukset ovat yleisessä käytössä Android-puhelimien käyttäjillä.

Bloombergin mukaan yhdysvaltalaiset elektroniikkavalmistajat kuten Intel ja Qualcomm ovat viestittäneet työntekijöilleen keskeyttävänsä toistaiseksi tavarantoimitukset Huaweille.

Vaikutukset heijastuvat USA:n teollisuuteen

Mitä Kiinan ja USA:n kauppasodan laajentuminen tällä tavalla sitten vaikuttaa?

Huawei käyttää paljon amerikkalaisten alihankkijayritysten komponentteja. Yhdysvaltojen hallinnon päätöksen vuoksi kiinalaisyhtiö ei siten voi enää jatkossa hankkia piirejä yhdysvaltalaisilta yhtiöiltä, joita se on monissa tuotteissaan käyttänyt.

Huawei onkin jo ilmoittanut, että jos Android ja Windows -järjestelmät eivät ole jatkossa sen saatavilla, joutuu yhtiö ottamaan käyttöön b-suunnitelman. Tämä tarkoittaisi sitä, että yhtiö ottaisi käyttöön oman käyttöjärjestelmänsä, joka on yhtiön mukaan jo valmis.

Tietokirjailija ja it-kolumnisti Petteri Järvinen pelkää, että Yhdysvaltojen päätös kieltää amerikkalaisyrityksiltä yhteistyö Huawein kanssa voi johtaa vakaviin seurauksiin USA:n taloudessa.

”Huawein puhelinbisnes ottaa lukua tämän jälkeen, mikä on Trumpin tarkoituskin. Mutta isku toimii myös toiseen suuntaan. Nykymaailmassa kaikki on sidoksissa toisiinsa, joten yhteistyön kieltäminen rankaisee myös jenkkien omaa teollisuutta”, Järvinen toteaa blogissaan.

Järvisen mukaan komponenttien kymmenen miljardin euron vuosittaiset toimitukset jäävät tekemättä, puhumattakaan mahdollisista Kiinan kostotoimista.

”Voi vain kuvitella mitä tapahtuisi, jos Kiina kieltäisi Foxconnilta yhteistyön Applen kanssa. iPhonet jäisivät tehtaisiin”, Järvinen pohtii.

USA:n toimet vähentävät Järvisen mukaan myös amerikkalaisten omien tuotteiden ja palvelujen uskottavuutta.

”Jos presidentti pystyy näin helposti kieltämään yrityksen kansainvälisen toiminnan, voiko yrityksiin luottaa? Vaarassa ovat myös eurooppalaiset, sillä Trump on uhannut vastatoimilla niitä EU-maita, jotka aikovat kaikesta huolimatta ostaa Huawein verkkotekniikkaa.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös