SalkunRakentaja

Indikaattorit

Kiinteistö- ja toimistorakentamisen myönnetyt uudet rakennusluvat romahtivat

Rakennuslupien määrän ja uudisasuntokaupan lasku kertoo rakennusaktiviteetin hiipumisesta Suomessa.

Rakennuslupia myönnetty ensimmäisellä neljänneksellä vähemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2019 tammi-maaliskuun aikana 7,7 miljoonalle kuutiometrille, joka oli 11,8 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla jaksolla vuotta aiemmin.

Rakennustyypeittäin tarkasteltuna lupakuutiomäärä väheni eniten liike- ja toimistorakentamisessa, peräti 46,0 prosenttia.

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni 24,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 2,3 miljoonaa kuutiometriä, kun samaan aikaan vuotta aiemmin määrä oli 3,1 miljoonaa kuutiometriä. Kaikkien talotyyppien kuutiomäärät vähenivät edelleen vuodentakaisesta. Asuinkerrostalojen kuutiomäärä väheni 27,0 prosenttia, rivi- ja ketjutalojen 28,5 prosenttia ja erillisten pientalojen 15,6 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin ensimmäisen neljänneksen aikana kaikkiaan 7 580 asunnolle, vuotta aiemmin vastaava luku oli 10 986 asuntoa. Rakennuslupien määrä asunnoille väheni 31,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Myös asuntokauppojen määrät kertovat rakennusmarkkinoiden hiipumisesta.

Kiinteistövälitysketju RE/MAX kertoo tiedotteessaan, että uusien asuntojen kauppojen määrä putosi tammi-huhtikuun aikana 12,6 prosenttia viime vuodesta.

Paikkakuntakohtaiset erot ovat varsin merkittäviä, kuten esimerkiksi Turussa uusien asuntojen kauppaa on tehty 59,9 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, vastaavasti Tampereella kauppamäärä on 23,1 prosenttia miinusmerkkinen.

Pääkaupunkiseudulla uusien asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet tammi-huhtikuun aikavälillä 11 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

”Asuntorakennuttajien mukaan yhtenä merkittävänä syynä tähän on sijoittajien mielenkiinnon väheneminen ainakin toistaiseksi ja toisaalta uusien asuntojen rakentamisen aloitukset ovat vähentyneet. Nyt vaikuttaakin siltä, että asuntorakentamisessa ollaan palaamassa ns. normaalitasolle muutaman huippuvuoden jälkeen”, kertoo RE/MAXin laajentumispäällikkö Markku Välimäki.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös