Makrotalous

Ekonomistin viesti Antti Rinteelle: Varallisuutta ei pidä jakaa taskusta toiseen

SSDP puheenjohtaja Antti Rinne
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Hallitustunnustelija Antti Rinteen viimeaikaiset puheet herättävät pelkoa veronkorotuksista.

SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat aloittaneet hallitusneuvottelut, jonka tavoitteena on niin sanotun kansanrintamahallituksen muodostaminen. Hallitusneuvotteluja vetävä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi perjantaina, että, ”kun luovuutta ja ajattelua on saatu käyttää, tulee talouden realismi”.

Rinne kertoo pyytäneensä laittamaan tärkeysjärjestykseen asioita myöskin hintalapun kanssa, jotta pysytään talouden raameissa. Taloudellisia raameja ei nyt laiteta estämään ihmisten ajattelua. Se raamien aika on sitten tulossa viikon päästä, Rinne totesi.

Rinteen lausuntoa on tulkittu niin, että mahdollinen kansanrintamahallitus tulisi nostamaan valtion menoja merkittävästi. Menojen kasvu saattaisi tarkoittaa myös verojen nousua.

Lausunto on herättänyt laajalti huomiota ja saanut arvostelua osakseen. Esimerkiksi vihreiden entinen kansanedustaja ja aktiivinen talouspolitiikan keskustelija Osmo Soininvaara hämmästelee lausuntoa Twitterissä.

”Pelkään, että tämä päättyy huonosti. Kun on ensin raamien estämättä ideointia keksitty kaikkea kivaa, raamien rajoihin on tuskallista palata”, Soininvaara kirjoittaa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki evästää tulevaa hallitusta talouspolitiikassa.

”Kotitalouksien puskureiden, talouskasvun ja veropohjan laajentamisen kannalta varallisuuden laajempaa kasvua tulisi lähestyä sijoittamisen lisäämisen ja kansanomaistamisen kautta, ei valtiovallan toimin jakamalla olemassa olevaa varallisuutta taskusta toiseen”, Kuoppamäki kirjoittaa blogissaan.

Tällä hetkellä varallisuus keskittyy Suomessa liian harvoille, Kuoppamäki toteaa.

”Varallisuuserojen kasvu onkin ollut nopeampaa kuin tuloerojen kasvu – ja siten osa yleisestä eriarvoistumiskehityksestä voidaan osoittaa johtuvaksi siitä, että omaisuustulot keskittyvät turhan harvoille”, pääekonomisti toteaa.

Kuoppamäen mukaan tulevalla vaalikaudella erääksi merkittäväksi talouspoliittiseksi kehittämiskohteeksi tulisi ottaa taloudellisen vaurauden nykyistä laaja-alaisempi kasvu, sen tuoma vaurauden demokraattisempi jakauma, ja sitä kautta lisääntyvä kotitalouksien kestokyky taloudellisten vaikeuksien varalle.

”Tässä tavoitteessa onnistuminen voisi ennen muuta ylläpitää kuluttajaluottamukseen perustuvaa taloudellista toimeliaisuutta sekä lisätä yleistä elämänlaatua”, pääekonomisti toteaa.

Varallisuuserojen pienentäminen tulisi siis tehdä muilla keinoilla kuin verotuksen avulla varallisuuden siirtäminen taskusta toiseen.

Kuoppamäen mielestä finanssiala ja sen toimijat ovat tässä kokonaisuudessa potentiaalisesti keskeisessä asemassa.

”Välineet, joilla vaurastumista ja sen mukanaan tuomaa taloudellista mielenrauhaa voidaan rakentaa nykyistä tasa-arvoisemmin, ovat merkittävissä määrin finanssipalveluita tarjoavien yritysten kautta saatavia tuotteita ja palveluita. Yhteiskuntapolitiikalla tulisikin luoda edellytyksiä sille, että näihin vaurastumisen välineisiin pääsee kiinni yhä suurempi osa kansalaisista – samalla kun yrityksillä on huomattava vastuu kehittää saavutettavia, kustannustehokkaita, turvallisia ja vastuullisia kohteita ja palveluita, joiden avulla kansalaiset voivat luotettavasti rakentaa varallisuuttaan.”

Säästöjen ja sijoitusten tuoma puskuri, sekä niiden vakautta lisäävä tulovirta voi olla pääekonomistin mukaan muuttuvilla työmarkkinoilla selvästi nykyistä oleellisempi osa laajempaa taloudellista turvallisuutta.

Kuoppamäki peräänkuuluttaa erityistä ohjelmaa kansankapitalismin edistämiseksi.

”Olisi hienoa, jos alkaneella vaalikaudella voitaisiin luoda erityinen ohjelma, jolla pyritään vahvistamaan ns. kansankapitalismia. Tämä tarkoittaisi kannustamista säästämiseen ja sijoittamiseen, mikä lisäisi varallisuuden ja omistamisen nykyistä tasa-arvoisempaa jakautumista yhteiskunnassa. Lisäksi taloustaitojen opetuksen lisääminen perusasteella ja etenkin keskiasteella auttaisi nuoria rakentamaan vakaan talouden keskellä talouden ja työmarkkinoiden murrosta”, Kuoppamäki toteaa.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Janne Juvonen

    16.5.2019 at 14:11

    Hyvä ja tärkeä pointti! Tuleva hallitus on riski omistamiselle.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös