Yritysuutiset

Outokumpu suunnittelee jätti-investointia Tornioon – tuotantolaitos olisi maailman energiatehokkain kuonasulatto

Teräsyhtiön mukaan investointi parantaa sen tuotannon resurssitehokkuutta merkittävästi.

Outokumpu tutkii mahdollisuuksia uuden kuonasulaton rakentamiseksi Tornioon terästehtaan yhteyteen ja aloittaa suunnitteilla olevan laitoksen rakentamiseen tarvittavan ympäristövaikutusten arviointimenettelyn päätöksenteon perustaksi.

Hankkeen toteutumisen edellytykset, suunnitellun uuden sulaton yksityiskohdat ja tekninen toteutus sekä mahdolliset rahoitusvaihtoehdot täsmentyvät suunnitteluprosessin edetessä.

Yhtiö ei vielä tässä vaiheessa kerro investoinnin hintalappua. Helsingin Sanomien hankkimien kolmen ulkopuolisen arvion mukaan investointi voisi olla kuitenkin satoja miljoonia euroja.

Suunnitteilla oleva ainutlaatuinen tuotantolaitos valmistaisi ferrokromi-nikkeliseosta pääasiassa Tornion tehtaiden tuotantoprosesseissa syntyvistä kuona- ja muista sivutuotteista. Uusi kuonasulatto mahdollistaisi eri sivutuotevirtojen tehokkaan hyötykäytön, mikä parantaisi Outokummun tuotannon resurssitehokkuutta merkittävästi.

Uusi kuonasulatto olisi maailman energiatehokkain ferrokromi-nikkeliseoksen tuottaja, koska Outokummun kehittämän uuden metallurgisen prosessin ansiosta uuden laitoksen energiankulutus olisi noin 30 prosenttia pienempi nykyisiin ferrokromin tuotantoprosesseihin verrattuna. Uusi laitos myös vahvistaisi yhtiön kilpailukykyä globaaleilla ferrokromimarkkinoilla.

Varsinainen päätös laitoksen rakentamisesta tehdään aikaisintaan vuonna 2020. YVA- ja ympäristölupaprosessien tulosten lisäksi lopulliseen investointipäätökseen vaikuttavat maailmantalouden ja ruostumattoman teräksen markkinoiden kehitys sekä rahoituksen ja mahdollisten investointitukien saatavuus. Uuden laitoksen arvioitu rakennusaika on noin kaksi vuotta.

Teräsyhtiön toimitusjohtaja Roeland Baan totesi yhtiön puolivuotiskatsauksessa, että ruostumattoman teräksen markkinat ovat edelleen vaikeat. Euroopassa Outokumpu kärsii Baanin mukaan Aasian-halpatuonnista helmikuussa voimaan astuneista EU:n pysyvistä suojaustoimista huolimatta.

”Tuonti Eurooppaan on noussut takaisin 30 prosenttiin, ja uuden tuontikiintiön tultua voimaan 1. heinäkuuta tuonti on kasvanut edelleen. Terästeollisuus jatkaa keskusteluja Euroopan komission kanssa suojaustoimien tehostamiseksi”, Baan toteaa.

Näiden haasteiden ja kausiluonteisen alhaisemman kysynnän vuoksi teräsyhtiön kolmas vuosineljännes tulee olemaan vaikea, ja Outokumpu uskoo haasteiden vaikuttavan ruostumattoman teräksen markkinoihin loppuvuoden ajan.

Kommentoi
Ylös
>