Kasvuosakkeet

Kemira yllätti positiviisesti – osake yli 10 prosentin nousussa

Kemiran alkuvuosi on sujunut selvästi odotettua paremmin. Jatko näyttää kuitenkin epävarmalta.

Kemira perui eilen illan vuoden 2020 tulosohjeistuksen eikä anna uutta ohjeistusta toistaiseksi johtuen koronapandemian ja öljyn hinnanpudotuksen aiheuttamasta epävarmuudesta.

Tilanteen vaikutus Kemiran liiketoimintaan on toistaiseksi ollut rajallinen. Yhtiön mukaan tällä hetkellä on kuitenkin vaikea arvioida luotettavasti pandemian ja öljyn hinnanpudotuksen kokonaisvaikutusta Kemiran liiketoimintaan, koska niiden kesto ja taloudelliset vaikutukset ovat epävarmoja.

Aiemmin 11. helmikuuta yhtiö kertoi, että Kemiran aiempien näkymien mukaan operatiivisen käyttökatteen odotettiin kasvavan vuonna 2020 verrattuna vuoteen 2019. Vuonna käyttökate oli 410 miljonaa euroa.

Tänä aamuna yhtiö raportoi kuitenkin odotettua vahvemmat tulosluvut tammi-maaliskuulta.

Kemiran tulos ennen veroja kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä lähes 52 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten vastaava lukema oli vain hieman yli 38 miljoonaa euroa. Tulospetraus oli selvästi odotettua kovempaa, sillä analyytikoiden konsensusennuste oli 36 miljoonan euron tulos.

Liikevaihto laski kuitenkin 642 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 648 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden odotuksissa oli 641 miljoonaa euroa.

Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal kertoo, että vuoden 2020 ensimmäistä neljännestä leimasi moni merkittävä tapahtuma: koronatilanne kehittyi maailmanlaajuiseksi pandemiaksi ja öljyn hinta laski selvästi. Lisäksi kahden viikon lakko Suomessa helmikuussa vaikutti Pulp & Paper -asiakkaisiin.

”Tästä huolimatta meillä oli hyvä alku uudelle vuodelle, sillä pystyimme lieventämään näiden tapahtumien vaikutuksia hyvin. Myös kaikki tuotantolaitoksemme olivat toiminnassa koko neljänneksen ajan kaikilla maantieteellisillä alueilla”, toimitusjohtaja toteaa.

Kemianteollisuus ja Kemiran asiakkaiden toimialat ovat lähes poikkeuksetta luokiteltu yhteiskunnalle välttämättömiksi toimialoiksi maissa, joissa hallitukset ovat asettaneet rajoituksia taloudelliselle toiminnalle koronapandemian johdosta. Siksi näiden
toimialojen sallitaan ja jopa odotetaan jatkavan toimintaansa.

”Kokonaisuudessaan neljänneksen tapahtumilla oli rajallinen vaikutus Kemiraan ja operatiivinen käyttökatteemme nousi 108,5 miljoonaan euroon ja operatiivinen käyttökateprosenttimme parani huomattavasti 16,9 %:iin”, Rosendal toteaa.

Hyvästä alkuvuodesta huolimatta on Rosendalin mukaan olemassa riski, että Kemiran tuotteiden kysyntä laskee tulevina neljänneksinä, erityisesti liuskekaasu- ja -öljyliiketoiminnassa.

Analyytikoiden konsensusodotus Kemiran tämän vuoden osakekohtaiselle tulokselle on 0,64 euroa, kun se viime vuonna oli 0,72 euroa. Odotuksissa on siis vain 11 prosentin tulosnotkahdus. Ensi vuonna analyytikot odottavat osakekohtaisen tuloksen nousevan 0,74 euroon.

Kuluvan vuoden konsensusennusteella yhtiön P/E-kerroin on 15,2x. Hinta suhteessa tasesubstanssiin, eli P/B-kerroin on 1,2x ja osinkotuotto 5,7 prosenttia.

Kemiraa seuraa viisi analyytikkoa, joista kaksi antaa yhtiön osakkeelle ostosuosituksen, kahden suositus on pidä ja yhden vähennä.

Inderesin analyytikko Petri Gostowski kertoo artikkelissaan, että Kemiran tulos oli selvästi odotettua vahvempi.

”Q1-luvut ylittivät konsensuksen ja meidän ennusteemme sekä liikevaihdon että kannattavuuden osalta. Kemira kuitenkin perui jo eilen illalla vuoden 2020 ohjeistuksensa, eikä antanut uutta ohjeistusta. Kokonaisuutena raportin yleiskuva kääntyy positiiviselle puolelle vahvojen Q1-lukujen myötä huolimatta siitä, että ohjeistuksen poisvetäminen käytännössä sumentaa lyhyen tähtäimen näkökentän täysin”, analyytikko toteaa.

Kemiran osake on notkahtanut vuoden alusta noin 19 prosenttia.

Alla olevalla videolla OP:n seniorianalyytikko Henri Parkkinen ruotii Kemiran tulosraporttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös