KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Vinkkejä aloittelevalle yrittäjälle rahoituksen hankkimiseen

Rahoitus on aihe, joka väkisinkin kiinnostaa niin yrityksen perustamista haaveilevia, kuin myös yritystoimintansa jo startanneita. Mistä aloitteleva yrittäjä voi saada rahoitusta omalle yritystoiminnalleen?

Rahoitus mietityttää lähes jokaista yrittäjää jossain vaiheessa yrittäjän taivalta. Toisilla se on mielessä siinä vaiheessa, kun suunnitellaan liiketoiminnan aloittamista, kun taas toisilla se voi tulla eteen vasta myöhemmin.

Yrityksen perustamisvaiheessa menot saattavat ylittää tulot. Tämä on kuitenkin varsin tavallista suurimmalle osalle yrityksistä.  Alussa joudutaan tekemään erilaisia investointeja, suunnitelmia ja strategioita, ennen kuin tulopuolelle alkaa kertymään euroja.

Miten aloitteleva yritys järjestää rahoituksensa?

Tavallisesti uusi tai uudehko yritys rahoittaa oman toimintansa alkuvaiheessa sekä omalla, että vieraalla pääomalla. Omalla pääomalla tarkoitetaan yrittäjän omaa rahaa, jota ei ole tarkoitus maksaa takaisin, kun taas vieras pääoma tarkoittaa käytännössä lainaa, joka on tarkoitus maksaa takaisin jonkinlaisella aikataululla.

Tämän jälkeen yrityksen tulisi pyrkiä saamaan myös tulorahoitusta, eli liiketoiminnasta kertyvää ylijäämää. Tällä ylijäämällä on mahdollista rahoittaa yrityksen tulevaa kasvua sekä kehittää liiketoimintaa.

Rahoitusta voivat hakea monet eri yrittäjät yhtiömuodoista riippumatta. Yleisen harhaluulon mukaan vain osakeyhtiöt tarvitsevat ja saavat rahoitusta, mutta rahoitusta voi hakea myös toiminimi, kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö.

Mihin aloitteleva yrittäjä voi tarvita rahoitusta?

Toisin kuin yleensä helposti luullaan, rahoituksen hankkiminen ei tarkoita aina ongelmia yrityksen toiminnassa. Oman pääoman avulla yritys pystyy vähentämään kuluja, kun lyhennys- ja korkokuluja ei juokse, mutta toisaalta monissa tapauksissa yritysten kannattaa miettiä myös vieraan pääoman käyttöä.

Monesti yritykset käyttävät rahoitusta liiketoimintansa kasvattamiseen. Yritykseen voidaan esimerkiksi rekrytoida uusia työntekijöitä, myynnin kasvattaminen on usein tavoitteena sekä yritys tekee erilaisia investointeja niin ohjelmistoihin, kalustoon tai vaikkapa henkilökunnan osaamisen kasvattamiseen.

Yrittäjä voi tarvita rahoitusta myös yllättäen

Rahoituksen hankinta ei kuitenkaan ole aina ennalta odotettua, vaan siihen voi joutua turvautumaan yllättäen. Kulunut vuosi kaikkine koronakriisin vaiheineen on tuonut monelle uudelle sekä myös kokeneemmalle yrittäjälle harmaita hiuksia ilman ennakkovaroitusta, kun liiketoiminta on saattanut paikoittain sulaa kokonaan alta.

Pahimmillaan tilanne voi olla silloin, kun erilaisia yritykselle tulee rahantarpeita monesta eri suunnasta yhtä aikaa. Tällöin yritys voi joutua turvautumaan rahoitukseen myös hyvin nopealla varoitusajalla. Näissä tilanteissa on erittäin tärkeää, että rahoittajan kanssa toimiminen on nopeaa.

Yrityslaina sopii myös aloittavan yrittäjän tarpeisiin

Aloittavan yrityksen tai yrittäjän kannattaa kiinnittää myös huomiota niihin ehtoihin, joilla yrityslainaa lyhennetään. Taloudellisen tilanteen arviointi tulevaisuuteen saattaa alkuvaiheessa olla vaikeaa, joten yrityslainaan kannattaa valita maltillinen kuukausilyhennyserä.

Huomionarvoinen asia ovat myös ennenaikaisen takaisinmaksun kulut. Esimerkiksi Yrityslaina247 tarjoaa hyvät ominaisuudet aloittavalle yrittäjälle tai yritykselle. Lainan myöntäminen onnistuu myös uusille yrityksille, takaisinmaksuajan pystyy venyttämään jopa 36 kuukauteen pienillekin lainasummille ja lainan voi maksaa ennenaikaisesti takaisin ilman lisäkuluja. Yrityslaina247:ssä ei myöskään ole lainan avausmaksuja.

Yrityslaina247:ää tarjoava Oy Netford Capital Ltd on osa pitkään toiminutta ja vakavaraista Moment Ventures Oy -konsernia ja toiminut rahoitusalalla jo vuodesta 2006.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös