Sijoitusuutiset

Finnairin osake raketoi kahdessa päivässä +54 prosenttia – Analyytikko: rokoteuutinen on erittäin positiivinen asia Finnairille

Finnair osakekurssi lentoyhtiö sijoittaminen pörssi

Lääkejätin odotettua lupaavammat uutiset koronarokotteen tuloksesta nostivat välittömästi Finnairin osakkeen rakettimaiseen kiitoon.

Osakemarkkinat lähtivät eilen hurjaan kiitoon, kun lääkejätti Pfizer ja bioteknologiayhtiö BioNTech ilmoittivat koronarokotteen tutkimustuloksista. Yhtiöiden mukaan kymmenille tuhansille vapaaehtoisille tehdyt tulokset rokoteaihionsa kolmannen ja viimeisen vaiheen tutkimuksesta ovat lupaavia. Yhtiöiden kehittämällä koronarokotteella on alustavien tutkimustulosten mukaan todettu jopa 90 prosentin suojateho. Lukema on selvästi korkeampi kuin mitä aiemmin odotettiin.

Koronakriisistä pahasti kärsineelle Finnairille uutinen oli mannaa ja osake kipusi maanantaina lähes 27 prosenttia ja tiistainakin osake on kivunnut yli 27 prosenttia noin kello 15.45. Osake on nyt siis yli 54 prosentin nousussa viime perjantain päätöslukemasta.

Positiiviset koronauutiset tulivat kreivin aikaan, sillä Finnairin lokakuu liikenneluvut olivat koronakriisin vuoksi karmivat. Lentoyhtiö kuljetti lokakuussa 100 800 matkustajaa eli peräti 92 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2019 vastaavalla jaksolla ja 12,8 prosenttia vähemmän kuin syyskuussa kuukausi aiemmin.

Inderesin analyytikko Antti Viljakainen arvioi, että rokoteuutinen oli erittäin positiivinen asia Finnairin kannalta.

Viljakaisen mukaan yhtiölle painajaismaiseksi muodostuneen korona-ajan pahin jakso voi lupaavan rokotteen ansiosta päättyä kuluvaan talveen. Samalla myös riski Finnairin osakkeen kannalta heikoimmasta skenaariosta eli toisesta oman pääoman ehtoisesta rahoituskierroksesta laski oleellisesti.

Ongelmat eivät silti ole ohi.

”Epävarmuus lentomatkustamisen kysynnän normalisoitumisen aikataulun ja kulmakertoimen suhteen pysyy arviomme mukaan silti korkealla ja arviomme mukaan Finnair joutuu siivoamaan kriisin jälkiä (ml. velkaantuminen) elpymisen käynnistymisenkin jälkeen vielä pitkään”, Viljakainen arvioi.

Ehkä yllättävää tukea kriisiyhtiö Finnairille tulee sen kilpailijan, Norwegianin ahdingosta.

Norjan hallitus ei nimittäin aio enää myöntää tukea halpalentoyhtiö Norwegianille, kuten se on aiemmin tehnyt. Se tietää sitä, että Norwegian on entistä suuremmassa riskissä ajautua konkurssiin.

Viljakaisen mukaan aggressiivisesti lippuja hinnoitellut Norwegian on Finnairin tärkein yksittäinen kilpailija, sillä Suomen markkinalla etenkin lyhyen matkan reitteihin keskittynyt norjalaisyhtiö oli Helsinki-Vantaalla ennen koronakriisiä toiseksi suurin toimija.

Norwegianin kassa loppuu ensi vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä ilman lisärahoitusta, Viljakainen ennustaa.

Jos Norwegian menisi nurin, tarkoittaisi se analyytikon mukaan Finnairin kilpailuasetelman rauhoittumista. Finnairin hinnoittelu paranisi ainakin väliaikaisesti useilla Suomen ja Euroopan välisillä reiteillä sekä Helsingin ja Pohjois-Suomen välisessä liikenteessä.

Finnairin hyöty mahdollisesta Norwegianin konkurssista olisi kuitenkin väliaikainen.

”Globaalisti lentosektorilla on todennäköisesti koronakriisin jälkeisessä ajassa tuntuvaa ylikapasiteettia emmekä olisi yllättyneitä, jos Norwegianin jälkeensä mahdollisesti jättämän kilpailuaukon täyttäjiksi löytyisi uusia pelureita. Siten emme usko Norwegianin ongelmien antavan Finnairille pitkäaikaista monopolia näillä reiteillä, jos reiteistä muodostuisi selvästi toimialan yleistä viitekehystä houkuttelevampia”, Viljakainen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös