Yritysuutiset

Lääkejätti Pfizerin yllättävän lupaavat tulokset koronarokotteen tehosta saivat osakemarkkinat hurjaan kiitoon

Positiiviset uutiset koronarokotteen tehosta ja jakelun pikaisesta aloittamisesta saivat aikaiseksi poikkeuksellisen rajut reaktiot osakemarkkinoilla.

Pfizer lääkeyhtiö Tukholman pörssi sijoittaminen
Pfizerin osakekurssi Tukholman pörssissä.

Osakemarkkinat lähtivät hurjaan kiitoon tänään, kun lääkejätti Pfizer ja bioteknologiayhtiö BioNTech ilmoittivat koronarokotteen tutkimustuloksista. S&P 500 -indeksifutuurit ovat 3,8 prosentin nousukiidossa ja Dow-osakeindeksifutuurit peräti 5,5 prosentin nousussa. Helsingin pörssikin on 3,8 prosentin nousussa.

Pfizer ja BioNTech kertovat, että kymmenille tuhansille vapaaehtoisille tehdyt tulokset rokoteaihionsa kolmannen ja viimeisen vaiheen tutkimuksesta ovat lupaavia. Yhtiöiden kehittämällä koronarokotteella on alustavien tutkimustulosten mukaan todettu jopa 90 prosentin suojateho. Lukema on selvästi korkeampi kuin mitä aiemmin odotettiin.

Tulosten mukaan yhtiöiden kehittämä koronarokote antaa kahdella annoksella suojan koronaa vastaan vähintään vuodeksi.

USA:n terveysministeriö ja turvallisuusministeriö ilmoittivat viime heinäkuussa, että USA on tehnyt sopimuksen Pfizerin ja BioNTechin kanssa 100 miljoonasta koronarokotteesta. USA maksaa Pfizerille 1,95 miljardia dollaria koronarokotteen tuottamiseksi ja 100 miljoonan rokotteen toimittamiseksi.

Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla totesi lokakuun puolessa välissä, ettei yhtiö aio hakea koronarokotekandidaatilleen hätäkäyttökäyttöoikeutta ainakaan ennen marraskuun kolmatta viikkoa. Aiemmin yhtiö on kertonut, että tarvittava aineisto olisi valmis jo lokakuussa.

On paljon mahdollista, että Pfizer ja BioNTech tuovat ensimmäisinä Yhdysvaltojen lääkeviranomainen FDA:n käsiteltäväksi ensimmäiset myyntilupahakemukset. Rokotteen tuotanto on jo käynnissä ja nyt arvioidaan, että rokote saattaa olla jakelussa jo tämän vuoden joulukuussa.

Ytöt aikovat valmistaa vielä tänä vuonna 20 miljoonaa rokotetta ja ensi vuonna jo 1,3 miljardia. Monet maat ovat jo tilanneet suuria määriä rokotteita yhtiöiltä.

Pfizerin osakefutuurit ovat tällä hetkellä lähes 12 prosentin nousussa. Tukholman pörssissä osake on tällä hetkellä myös lähes 12 prosentin nousussa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi uutista Twitterissä.

OP:n markkinaekonomisti Jari Hänninen kommentoi tuoreeltaan, miten positiiviset koronauutiset vaikuttavat markkinoihin.

Kommentoi
Ylös
>