Oma talous

Erittäin uskottavat huijaussivustot houkuttelevat Google-hakujen avulla uhrejaan verkkopankkiin

Finanssiala varoittaa vaarallisista nettihuijareista.

Finanssialn mukaan nämä huijarit pyrkivät tällä hetkellä erittäin aktiivisesti verkkopankkeihin tuttujen sähköpostilinkkien avulla. Lisäksi pankit ovat havainneet uuden huijauskampanjan, jossa rikolliset ovat tavalla tai toisella saaneet ujutettua huijaussivustojaan Googlen hakutuloksiin.

Pankeista neuvotaan, että ainakaan toistaiseksi ei kannata mennä verkkopankkiin hakemalla pankkinsa nimeä Googlesta, vaan kirjoittamalla osoite selaimen osoitekenttään.

Google-tuloksiin tulevia huijaussivuja on havaittu useiden pankkien nimissä. Vielä ei ole tiedossa, kuinka huijarit ovat temppunsa tehneet.

”Googlen algoritmit suosivat tietynlaisia sisältöjä. Ilmeisesti huijarit ovat jotenkin onnistuneet manipuloimaan näitä algoritmeja”, pohtii Finanssiala ry:n rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm.

Saxholmin mukaan huijareiden rakentamat sivut näyttävät erittäin uskottavilta. Pahimmassa tapauksessa ainoa ero saattaa olla yksi poikkeava merkki verkkosivun osoitteessa. Verkkopankin Google-haun välttämisen lisäksi vanhat tutut neuvot pätevät edelleen.

”Verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun ei koskaan pidä kirjautua linkin kautta, vaan aina omasta selainikkunasta. Pankki tai viranomainen ei koskaan pyydä verkkopankkitunnuksia sähköpostitse tai tekstiviestillä. Jos tällaisen viestin saa, kyseessä on huijari”, Saxholm neuvoo.

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) mukaan verkossa tehtävä petosrikollisuus kehittyy ja muuttaa muotoaan ajan ilmiöiden myötä. Koronakriisi aiheutti laajamittaisia huijausyrityksiä keväästä 2020 alkaen.

Suuri osa nettihuijauksista tehdään ulkomailta ja taustalla on järjestäytynyt kansainvälinen rikollisuus.

Rikosuhripäivystys on laatinut listan, jonka avulla on mahdollista tunnistaa nettihuijaus.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös