Makrotalous

Nämä kunnat ovat tuloverotuksen ääripäitä – keskituloinen perhe maksaa Mikkelissä 2900 euroa enemmän veroja kuin Helsingissä

Veronmaksajain Keskusliitto on laatinut vertailun kuntien tuloveroprosenteista.

Suomessa ansiotuloista perittävä kunnallisvero ja arvonlisävero ovat verotuotoltaan merkittävimmät yksittäiset verolajit. Vuonna 2021 keskimääräinen tuloilla painotettu kunnallisveroprosentti on 20,02 – kasvua vuodentakaisesta on noin 0,06 prosenttiyksikköä.

Kunnallisvero muodostaa suurimman osan kaikista kuntien verotuloista, Kuntaliiton mukaan arviolta 82 prosenttia vuonna 2021, joka on arviolta kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kuntien tuloveroprosentit ovat kuntien itsensä vapaasti päätettävissä ilman valtion asettamia ala- ja ylärajoja. Kunnallisverotuksessa tehtävistä vähennyksistä päättää kuitenkin eduskunta.

Vuonna 2021 maakuntakeskusten kirein verotus on Mikkelissä ja kevyin Helsingissä. Mikkelin tuloveroprosentti on neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin Helsingissä, selviää Veronmaksajain Keskusliiton kuntaverovertailusta.

Keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat Mikkelissä noin 2 900 euroa enemmän veroja pääkaupunkiin verrattuna, kun huomioidaan kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöverot.

Helsingin jälkeen vertailun seuraavaksi keveimmät verottajat ovat Turussa ja Jyväskylässä. Vastaavasti Kokkola ja Rovaniemi ovat verottajina ankarimmat maakuntakeskukset Mikkelin jälkeen.

Veronmaksajien selvityksessä vertaillaan kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa. Selvityksen laati Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen.

”Tuloveroprosenttiaan vuodelle 2021 nostaneita kuntia oli Suomessa 39, joka on toistaiseksi pienin lukumäärä tällä vuosituhannella. Kuntien verotulot kehittyivät vuonna 2020 koronasta huolimatta paremmin kuin viime keväänä ehdittiin kenties pelätä”, Kalluinen toteaa.

Kunnan tuloveroprosentti nousi kuluvalle vuodelle muun muassa Oulussa ja Porissa. Neljä kuntaa alensi veroprosenttiaan vuodentakaisesta.

Suurin kunnallinen tuloveroprosentti on tänä vuonna 23,50, jota sovelletaan Halsualla. Alinta tuloveroprosenttia 17,00 soveltaa jälleen Kauniainen.

”Kauniaisissa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja 22 034 euroa*, joka on 4 923 euroa vähemmän kuin Halsualla”, Kalluinen kertoo.

Halsuan ohella muita kireän ansiotuloverotuksen kuntia vuonna 2021 ovat Ylivieska, Kyyjärvi, Karijoki ja Veteli. Keveimpiin verottajiin kuuluvat Kauniaisten lisäksi Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Vantaa. Manner-Suomen maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Etelä-Savossa.

kunnat kunnallisvero
Lievimmin ja ankarimmin keskituloisia palkansaajapuolisoita verottavat kunnat vuonna 2021. Lähde: Veronmaksajain Keskusliitto.

Katso kotikuntasi ja kaikkien Manner-Suomen kuntien kunnallisveroprosentit.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös