Kasvuosakkeet

Raisio panostaa Verso Food -kaupalla lisää kasvipohjaisiin tuotteisiin – osake on kurssinousun vuoksi jo hintava

Raisio toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi
Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi. Kuva: Roni Lehti.

Raisio kertoo ostaneensa härkäpaputuotteistaan tunnetun Verso Foodin. Kauppa tukee Raision strategiaa kasvipohjaisissa lisäarvotuotteissa.

Raisio, Kavli Holding AS ja Kavli Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan Raisio ostaa Kavlilta Verso Food Oy:n koko osakekannan. Velaton kauppahinta on 7,0 miljoonaa euroa ja miljoona kappaletta Raision hallussa olevia vaihto-osakkeita. Raision keskiviikon päätöskurssilla koko velattomaksi kauppahinnaksi muodostuu tällöin 10,92 miljoonaa euroa.

Osakkeina maksettava osuus toteutetaan suunnattuna osakeantina. Kauppa ei vaadi kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Vuonna 2010 perustettu ja härkäpaputuotteistaan tunnettu Verso Food on kasvattanut liikevaihtoaan voimakkaasti viime vuosina.  Vuonna 2020 Verso Foodin liikevaihto kasvoi noin 20 prosenttia, päätyen noin kahdeksaan miljoonaan euroon.

Suurten investointien ja voimakkaiden myyntipanostusten johdosta Verso Foodin liiketoiminta on vielä tappiollista. Vuonna 2019 liiketulos oli noin 3,6 ja vuonna 2020 noin 4,5 miljoonaa euroa tappiollinen.

Raisio kertoo valmistelleensa laajamittaista arvonluonti- ja integraatiosuunnitelmaa, joilla se aikoo varmistaan kasvun jatkuminen ja kannattavuuden parantuminen.

Verso Food työllistää noin 30 elintarvikealan ammattilaista, jotka siirtyvät yrityskaupan myötä vanhoina työntekijöinä Raisio-konserniin.

Kasvipohjaiset lisäarvotuotteet strategian keskiössä

Raision ja Verso Foodin kasvutavoitteet ovat kasvipohjaisissa tuotteissa.

”Julkistettava yrityskauppa sopii erinomaisesti Raision strategiaan. Yksi keskeisistä strategisista tavoitteistamme on kasvipohjaisiin lisäarvotuotteisiin perustuva kasvu. Verso Foodin avulla saamme voimakkaasti kasvavan kasviproteiinimarkkinan johtajuuden Suomessa”, sanoo Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi.

Kuusniemen mukaan yrityskauppa tuo lisäksi mukanaan strategista kyvykkyyttä täydentävää tuotantoteknologiaa sekä tuotekehitys- ja markkinointiosaamista.

”Olemme investoineet viime vuosina voimakkaasti laajentaaksemme kasviproteiinipohjaisten elintarvikkeiden menestystarinaa myös kansainvälisille markkinoille. Yhdistämällä voimamme Raision kanssa saamme huomattavasti lisämuskeleita kansainvälisen laajentumisemme nopeuttamiseksi. Yhdessä olemme enemmän kuin osiemme summa”, toteaa puolestaan Verso Foodin toimitusjohtaja Tomi Järvenpää.

Yrityskauppa ei vaikuta Raision vuoden 2021 ohjeistukseen. Yhtiö arvioi edelleen, että vuonna 2021 Raision liikevaihto kasvaa viime vuoden vajaasta 234 miljoonasta eurosta ja että kasvuinvestointeihin etupainotteisesti syntyvät kulut aiheuttavat vuonna 2021 painetta kannattavuuteen verrattuna vuoteen 2020.

Raision osake on hintava

OP:n analyytikko Jussi Mikkonen pitää kauppaa positiivisena Raision kannalta. Hänen mukaansa Verso Foodin tuoteperhe laajentaa Raision tarjontaa kasvipohjaisissa kuluttajatuotteissa.

Lisäksi kauppa omistaja-arvoa pidemmällä aikavälillä, Mikkonen arvioi OP:n aamukatsauksessa.

Kauppaan sisältyy myös mielenkiintoinen tulkintamahdollisuus Raision osakkeen tämän hetken hinnasta. Koska Raisio maksaa kaupan osittain sen hallussa olevilla osakkeilla, voidaan siitä päätellä, mitä mieltä Raision johto on yrityksen arvosta.

”Nykyisillä ennusteillamme Raision EV/Sales-kerroin vuodelle 2021 on 2,2x ja toteutettavan kaupan 1,37x. Kauppahinnan osittainen maksaminen Raision osakkeilla kuvastaa mielestämme yhtiön näkevän osakkeensa arvostuksen korkeana”, Mikkonen toteaa.

Mikkosen mukaan Raision kassassa oli vuoden lopussa käteisvaroja ja lyhytaikaisia sijoituksia 93 miljoonaa euroa, joita olisi voitu käyttää koko kauppasumman maksamiseen.

Raision kurssi on noussut jo 24 prosenttia tänä vuonna. OP:n vuoden 2022 tulosennusteella Raision P/E-luku on kohonnut lähes tasolle 23x. OP:n suositus Raision osakkeelle on myy. Vaikka Raisio on laatuyhtiö, on osakkeen arvostustaso jo korkea suhteessa verrokkeihin, Mikkonen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös