KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Miten jatkaa sijoittamista kriisin keskellä?

Matti Vansen EstateGuru
EstateGurun Suomen maajohtaja Matti Vansén. 

Sijoittaa voi myös pörssin ulkopuolelle, eivätkä kaikki kohteet ole yhtä riskialttiita kuin pörssi nyt.

Suomalaisten käyttötileillä makaa tällä hetkellä enemmän rahaa toimettomana kuin pitkään aikaan: 94,5 miljardia euroa (Suomen pankki: Kotitalouksien talletukset ovat kasvaneet nopeasti). Yhtenä selittävänä tekijänä voi olla, että globaali kriisi on saanut sijoittajia vetämään pääomia pois markkinoilta ja tavallinen tallaajakin hamstraa käteisvarantoja pahan päivän varalle. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että sijoittamista ei kannata lopettaa kriisinkään keskellä.

Ensiksi kannattaa muistaa, että sijoittaa voi – ja kannattaa – myös pörssin ulkopuolelle. Kaikki kohteet eivät ole yhtä riskialttiita kuin pörssi juuri nyt ja hajautushyöty tuo turvaa ja vakaata tuloa myös kriisittömään aikaan. Lisäksi pankkien maksamien matalien tai lähes olemattomien tilikorkojen vuoksi tilillä laiskottelevat rahat häviävät inflaatiolle: inflaatio oli helmikuussa 2021 0,9 prosenttia (Suomen pankki) ja käyttötilien korko keskimäärin 0,03 prosenttia (Tilastokeskus). Ja toisaalta – jokainen hetki, kun rahat eivät tee työtä puolestasi, on menetettyä rahaa.

Sijoittamisella on myös hyvää tekevä vaikutus: talouden ja siten yhteiskunnan rattaat pyörivät, kun rahaa päätyy investointeihin. On ymmärrettävää, että esimerkiksi pörssi ei epävakaudellaan houkuttele nyt kuin kaikista hurjapäisimpiä sijoittajia. Seuraavilla vinkeillä voit jatkaa sijoittamista kriisin keskellä yhtä vakaasti kuin ennenkin.

Hajauta, hajauta, hajauta

Monille jo itsestään selvää, mutta aina yhtä tärkeää. Kun pandemia verottaa tiettyjä aloja, varallisuusmuotoja ja markkinoita, nostaa se samalla arvoa toisaalla. Sisällyttämällä mahdollisimman monipuolisesti eri omaisuuslajeja, aloja ja maita portfolioosi, voit yleisesti ottaen olla levollisin mielin, vaikka maailmalla myllertäisikin. Esimerkiksi EstateGurun joukkorahoitusalustalla saat helposti sijoitettua kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin useissa eri maissa ja lukemattomilla eri aloilla.

Pidä vähän käteistä

Oletko tahallisesti tai tahattomasti päätynyt pandemian myötä tilanteeseen, jossa likvidin pääoman osuus on kasvanut portfoliossasi? Sijoitusekspertit sanovat, että käteisen osuus sijoitusportfoliosta ei pitäisi olla vähempää kuin 5 prosenttia, mutta ei myöskään enempää kuin 20 prosenttia. Jos et yksinkertaisesti tiedä, mihin laittaa pörssien heilahduksilta pelastamasi rahat kasvamaan vakaasti, seuraavasta kohdasta voi olla sinulle apua.

Sisällytä vaihtoehtoisia sijoituskohteita salkkuun

Erilaiset vaihtoehtoiset sijoituskohteet, kuten vaihtoehtoisrahoitus, tarjoavat hyvän keinon jatkaa varallisuuden vakaata kasvattamista myös epävarmuuden aikoina. Esimerkiksi vaihtoehtoisrahoitusalusta EstateGurun lainat ovat lyhytaikaisia ja kiinteistövakuudellisia, joten niihin sijoittaneiden varallisuuden kasvua ei uhkaa yksittäisen lainanottajayrityksen konkurssi, vaan sijoittajien pääomamenetyksiin vaadittaisiin lisäksi myös vakava kiinteistöjen arvonlasku.

EstateGurulla on mahdollista sekä hajauttaa helposti (yksittäiset sijoitukset jo 50 eurosta alkaen) ja saada hyviä tuottoja. Alustalla on ratkaisu myös äkilliseen likviditeettitarpeeseen, sillä lainoja on mahdollista myydä jälkimarkkinalla toisille sijoittajille.

Vaikka likvidejä varoja on aina hyvä pitää käden ulottuvilla, ei varallisuuden kasvattamista kannata pysäyttää kokonaan pandemiakriisinkään ajaksi. Vakaan tuoton sijoituskohteita kannattaa etsiä pörssimarkkinoiden ulkopuolelta. Tehokas hajautus onnistuu parhaimmillaan jo yhdellä sijoitusalustalla.

Tutustu EstateGurulla sijoittamiseen täällä

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös