Indikaattorit

Kuluttajien luottamus Suomen talouskehitykseen vahvistuu

Kuluttajien talousnäkemykset näyttävät nyt huomattavasti valoisammilta kuin vuosi sitten.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli toukokuussa 2,7, kun se huhtikuussa oli 3,8 ja maaliskuussa -3,0. Viime vuoden toukokuussa luottamusindikaattori sai arvon -9,0. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,8. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–19. toukokuuta 990 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä vain odotus Suomen taloudesta vuoden kuluttua parani toukokuussa huhtikuuhun verrattuna. Odotus kuluttajan omasta taloudesta pysyi sen sijaan suunnilleen ennallaan. Muut osatekijät heikkenivät kuukaudessa. Viime vuoden toukokuuhun nähden kaikki neljä osatekijää olivat nyt selvästi paremmalla tasolla.

Tilastokeskuksen mukaan luottamusindikaattorin osatekijöistä kuluttajien odotus omasta taloudestaan ja rahankäyttöaikeet kestotavaroihin seuraavan vuoden aikana olivat toukokuussa hyvin vahvat. Arvio myös Suomen talouden tulevasta kehityksestä oli melko valoisa.

Toukokuussa näkemys kuluttajan oman talouden nykytilasta oli pitkän ajan keskimääräisellä tasolla.

Kuluttajien odotus myös yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa muuttui yhä valoisammaksi toukokuussa. Tilastokeskuksen mukaan hieman sama päti työllisten eli palkansaajien ja yrittäjien näkemykseen omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhasta kyselyhetkellä.

Odotukset inflaation kiihtymisestä ovat kasvaneet. Toukokuussa kuluttajien arvio kuluttajahintojen nousuvauhdista tulevina kuukausina nousi selvästi, lähelle pitkän ajan keskiarvoaan.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat toukokuussa edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin erittäin suotuisana säästämiselle, hyvänä myös lainanotolle ja kohtuullisena kestotavaroiden ostamiselle. Mahdollisuuksia säästämiseen ennakoitiin olevan hyvin paljon tulevina kuukausina.

Huomattavan moni oli toukokuussa aikeissa ottaa lainaa vuoden sisällä. Samoin asunnon ostosuunnitelmia oli kuluttajilla viime kuukausien tapaan huomattavan paljon. Hyvin moni harkitsi myös kotinsa peruskorjaamista ja useat auton ostoa seuraavan vuoden aikana.

Luottamus talouteen oli ylivoimaisesti vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Länsi- ja Itä-Suomessa. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat selvästi optimistisimpia. Pessimistisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset ja työttömät.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös