KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Lainojen ABC – Miten valita oikea laina?

Jaamme seuraavassa vinkkejä, miten valita mahdollisimman edullinen laina.

Moni on varmasti pähkäillyt lainanoton kanssa ja vaikka sitä ei usein pidetä ensimmäisenä vaihtoehtona arjen rahoittamisessa, moni meistä on joutunut hakemaan lainaa jossain vaiheessa elämää.

Jos hakusessa on laina, kannattaa avuksi ottaa Matchbanker lainat, joka on kilpailuttanut suomalaisten lainanhaun jo vuodesta 2014 lähtien. 

Lainanhaun ei tarvitse olla hankalaa

Lainan ottamisessa voi olla kyse välttämättömän hankinnan rahoittamisesta, kuten lääkärikäynnistä tai odottamattoman asian maksamisesta vaikkapa auton korjauksen yhteydessä. Lainan avulla voidaan myös yhdistellä useita pienempiä lainoja yhdeksi, joten lainasta johtuvien kulujen hoitaminen onnistuu kätevimmin ja halvemmalla.

Lainan ottamisen ei tarvitse olla kallista – eikä edes vaikeaa. Noudattamalla seuraavia vinkkejä, löydät varmasti juuri itselle sopivimman lainan.

1. Kuinka paljon tarvitset lainaa?

Kysy itseltäsi:

  • Miksi tarvitset rahaa 
  • Kuinka paljon tarvitset lainaa
  • Kuinka kauan aiot maksaa sitä takaisin

2. Tarkista luottotietosi

Jos luottotiedot ovat kunnossa, voit olla varma, että hakemasi laina ensinnäkin hyväksytään ja toiseksi vielä edullisilla ehdoilla. Heikot luottotiedot eivät takaa edullisen lainan saamista, joten käytä aikaa luottoluokituksesi parantamiseksi ennen uuden lainan hakua. Hyvä on huomioida, että useat lainahakemukset lyhyellä aikavälillä vaikuttavat myös luottoluokitukseen negatiivisesti.

3. Vertaile 

Kilpailuttaminen on kaiken A ja O. Lainaa haettaessa on tärkeää vertailla erityisesti lainan korkoja sekä kokonaiskuluja, varmistaaksesi ettet maksa tyhjästä.

Lainoja ei tarvitse vertailla yksi kerrallaan, sillä apuna voi käyttää lainojen vertailupalvelua, kuten Matchbankeria. He keräävät hakemustasi vastaavat lainatuotteet, joista voit valita tilanteeseesi parhaiten sopivan lainan sen korkoihin (erityisesti todelliseen vuosikorkoon) ja kokonaiskustannuksiin  

Mainostettu korko voi myös koskea vain tiettyä lainasummaa, joten etsi tarjouksia, jotka koskevat sitä summaa, jonka todella tarvitset lainaksi.

5. Lainaa mahdollisimman lyhyeksi ajaksi

Lainaa hakiessa on hyvä miettiä kuinka kauan sinulla kestää maksaa se takaisin.

Mitä pidempi laina-aika on, sitä enemmän maksat lainastasi kulujen muodossa. Toisaalta jos taloudellinen tilanteesi ei mahdollista suurten kuukausierien maksua, voi pidempi laina-aika olla suuri apu, sillä lainan kuukausittaiset erät ovat näin pienempiä. Jos päätöstä on vaikea tehdä, eikä mahdollisimman tasapainoista lainaa tahdo löytyä, kannattaa avuksi ottaa lainavertailu Matchbankerin kautta.

6. Korkotaso

On hyvä huomioida, onko suunnittelemasi laina kiinteän- tai joustavan koron laina. Kiinteä korko takaa, että kuukausittaiset maksut pysyvät samoina koko laina-ajan. Joten vaikka korot nousisivatkin markkinoilla, lainasi korko pysyy ennallaan. Tämä helpottaa budjetointia ja siten takaisinmaksujen kurinalaisuutta.

8. Harkitse vaihtoehtoja

Riippuen suunnitellusta lainasummasta, kannattaa aina pohtia vaihtoehtoja rahoittaa arkeaan. Voisiko esimerkiksi uuteen tietokoneeseen säästää rahaa kulutusluoton sijasta? Tai onko asunnon remontti juuri kyseisellä hetkellä tarpeellinen vai voiko sitä rahoittaa osissa. Luottokortti saattaa olla tietyissä tilanteissa myös lainaa edullisempi vaihtoehto.

Kommentoi
Ylös
>