Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Vuokramarkkinat oireilevat yhä kysyntäkuopasta ja runsaasta rakentamisesta

Vapaarahoitteisten vuokrien lasku on virallisia tilastoja jyrkempi, väittää Hypon pääekonomisti.

Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten vuokrien nousu hidastui vuoden 2022 tammi-maaliskuussa.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuoden 2022 tammi-maaliskuussa pääkaupunkiseudulla vain 0,2 prosenttia ja muualla Suomessa 0,7 prosenttia vuodessa. Eniten vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat Turussa (1,4 prosenttia) sekä Tampereella (1,1 prosenttia) ja vähiten Mikkelissä (0,0 prosenttia) sekä Helsingissä (0,2 prosenttia). Vapaarahoitteiset vuokrat laskivat Jyväskylässä 0,4 prosenttia.

Loka-joulukuuhun 2021 verrattuna vuokrat laskivat pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia ja pysyivät muualla Suomessa ennallaan. Helsingissä vapaarahoitteiset vuokrat laskivat 0,2 prosenttia vuosineljänneksen aikana.

Handelsbankenin Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen arvioi Twitterissä, että vuokra-asuntojen runsas tarjonta suhteessa kysyntään vaimentaa vuokrien kehitystä pääkaupunkiseudulla.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että Suomen vuokramarkkinat oireilevat yhä koronapandemian aiheuttamasta kysyntäkuopasta ja runsaan rakentamisen tuomasta tuotantopiikistä.

”Vuokrien nousu on hyytynyt, mutta vuokrien pitäisi nyt laskea selvemmin. Ja osin ne laskevatkin. Uudet tavalliset vuokrat ovat laskussa – nyt vaihtamalla paranee, sillä vanhat vuokrasopimukset nousevat monella, etenkin ARA-asunnoissa nousu on vääjäämätöntä yleisen inflaation mukana”, Brotherus toteaa.

Brotheruksen mukaan Tilastokeskuksen vuokratilastot ovat ”harmillisen puutteellisia”.

”Vuokratilastot perustuvat asumistukitietoihin ja isojen vuokratalojen hintoihin, joten suuri osa todellisista vuokramuutoksista jää piiloon. Kaikkein parhaimpien vuokralaisten hinnat halutuimmilla alueilla ovatkin laskeneet nykyisessä markkinatilanteessa virallisia tilastoja enemmän.”

Tavalliset vuokrat kehittyvätkin nyt heikommin kuin tuetut vuokrat. Brotheruksen mukaan vuokramarkkinan pidempiaikainen rakoilu näkyy nyt myös asuntojen myyntimarkkinassa – ennen yksiöt kävivät kaupaksi parhaiten, mutta nyt suuremmat asunnot kiinnostavat.

”Vastoin yleistä luuloa, opiskelijat ovat kyllä kiinnostuneet pk-seudusta – pienituloisimpina he ovatkin voittaneet asuntomarkkinoilla palvelualojen työntekijöiden jäätyä edullisemmille asuinalueille. Pandemian jäljiltä palvelualat eivät nimittäin ole vielä toipuneet ja turismi-, tapahtuma- ja kulttuuripainotteinen pääkaupunkiseutu toipuu vasta viiveellä”, pääekonomisti toteaa.

Ylituotannosta tai vääristä asunnoista on Brotheruksen mukaan kuitenkin turha puhua – tilanne voi hänen mukaansa korjaantua yllättävänkin nopeasti.

”Hyvä myös muistaa, että mikään ei estä rakennuttajaa tekemästä taloa täyteen suuria etätyötiloilla varustettuja asuntoja. Asuntomarkkinoiden hyvä tilanne takaa myös sen, ettei meillä inflaatio pääse leviämään energiasta ja ruuan hinnasta asumiseen samalla tavalla kuin on käynyt USA:ssa. Suomen asuntomarkkinoiden vakaus on valttia.”, Brotherus arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös