Kasvuosakkeet

Apple pinnisti vaikeassa markkinatilanteessa ennätysmyyntiin

Teknologiajätin osake kipusi jälkimarkkinoilla lähes 3,0 prosenttia odotettua vahvemman tulosraportin ansiosta.

Teknojätti Apple julkisti torstaina kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa ja löi analyytikoiden odotukset ennätyksellisellä 83 miljardin dollarin liikevaihdollaan inflaation nousun peloista huolimatta.

Yhtiö teki huhti-kesäkuussa 83 miljardin dollarin liikevaihtoennätyksen, mikä on 2,0 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Uutistoimisto Bloombergin keräämien analyytikkoennusteiden mukaan analyytikoiden konsensusodotus liikevaihdolle oli 82,7 miljardia dollaria.

Palveluiden liikevaihto oli erityisen vahvaa kolmannella neljänneksellä, ja se hyppäsi viime vuoden 17,5 miljardista dollarista 19,6 miljardiin dollariin.

Applen palveluyksikön kasvuvauhti oli kuitenkin hitainta sitten vuoden 2015 neljännen neljänneksen. Kuluva vuosineljännes ei näytä yhtään paremmalta. Applen talousjohtaja Luca Maestri sanoi, että syyskuun aikana palveluliiketoiminta kasvaa alle 12 prosenttia makrotaloudellisten olosuhteiden ja vahvan Yhdysvaltain dollarin vuoksi.

Sijoittajat odottavat Applen painopisteen siirtymistä yhä enemmän palveluihin, koska palveluyksikön ratkaisut ovat yhtiölle kannattavampia kuin laitteistot ja tuovat usein toistuvia tuloja.

Tuloskehitys odotettua vahvempaa

Ennätysliikevaihdosta huolimatta Applen raportoima nettotulos laski 10,5 prosenttia edellisvuodesta.

Neljännesvuoden osakekohtainen oli 1,20 dollaria, kun vuotta aiemmin osakekohtainen tulos oli 1,3 dollaria. Vaikka osakekohtainen tulos laski, se ylitti kuitenkin analyytikkojen 1,16 dollarin konsensusodotuksen.

Yhtiön iPhone-puhelinten myynti oli 40,7 miljardiin dollariin, kun odotuksissa oli 38,9 miljardin dollarin iPhone-myynti.

”Kesäkuun neljänneksen tuloksemme osoittivat edelleen kykymme johtaa liiketoimintaamme tehokkaasti haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta. Teimme kesäkuun neljänneksen liikevaihtoennätyksen, ja aktiivisten laitteiden asennettu kanta saavutti kaikkien aikojen ennätyksen jokaisella maantieteellisellä segmentillä ja tuotekategoriassa”, talousjohtaja Maestri sanoi lausunnossaan.

Apple kamppailee tällä hetkellä useiden ongelmien kanssa. Näitä ovat esimerkiksi kuluttajien ostovoimaa rasittava korkea inflaatio ja tiukat koronarajoitukset Kiinassa, jotka vaikuttavat myyntiin ja tuotantoon maassa.

Onko osakkeessa nousuvaraa?

Morgan Stanleyn analyytikot kirjoittivat aiemmin tässä kuussa, että Applen osakkeen pitkän aikavälin arvostustaso voisi nousta 30 prosenttia, jos yhtiö keskittyisi tekemään kassavirtaa nykyisiltä asiakkailtaan laajentamalla palvelujaan.

Muistiossaan Morgan Stanleyn Erik W. Woodring osoittaa, että Applen palveluliiketoiminta voi auttaa nostamaan teknologiajättiläisen markkina-arvon jälleen yli kolmen biljoonan dollarin.

Yahoo Finance -sivuston teknologiatoimittaja Daniel Howley kertoo, että Applen odotetaan lanseeraavan iPhone 14 -mallistonsa yhdessä Apple Watch Series 8:n kanssa myöhemmin tänä syksynä. Howleyn mukaan lanseerauksilla ei ole suurta vaikutusta yhtiön neljännen neljänneksen tulokseen, koska tuotteet julkistetaan vain muutama viikko ennen seuraavan neljänneksen päättymistä, mutta ne saattavat parantaa Applen vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen tulosta.

Applen uskotaan myös valmistautuvan astumaan lisätyn todellisuuden virtuaalitodellisuuden maailmaan omalla kuulokkeellaan, joka todennäköisesti lanseerataan joskus vuonna 2023. Se saattaa toimia yhtiön seuraavana merkittävänä tuotteena ja avata laajempia mahdollisuuksia palveluiden ja sisällön myyntiin, Howley arvioi.

Kommentoi
Ylös
>