Yritysuutiset

Tokmannin osake kiitää, tuloslasku odotettua pienempi

Tokmanni kamppailee nyt kohonneiden kustannusten kanssa.

Mika Rautiainen toimitusjohtaja Tokmanni halpakauppaketju talous sijoittaminen
Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

Halpakauppaketju Tokmannin toisen neljänneksen myynti oli käytännössä edellisvuoden tasolla, kun liikevaihto kasvoi vertailukaudesta 1,7 prosenttia vajaaseen 307 miljoonaan euroon. Poikkeuksellinen toimintaympäristö vaikutti selvästi Tokmannin myyntiin, myyntikatemarginaaliin ja liiketulokseen huhti-kesäkuussa.

”Toisen neljänneksen myyntiä varjosti matala kuluttajaluottamus, inflaation heikentämä ostovoima sekä selkeästi myöhästynyt kevät- ja kesäsesonki. Myynti kasvoi sisustuksen, päivittäistavaroiden, kosmetiikan ja pukeutumisen tuotteissa. Vastaavasti myynti oli heikkoa multien, lannoitteiden ja kasvien tuoteryhmissä sekä ulkoharrastustuotteissa”, kertoo Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

Rautiaisen mukaan kevätkauden myöhästyminen johti vaihto-omaisuuden merkittävään nousuun. Toisen neljänneksen lopussa vaihto-omaisuuden arvo nousi 314 miljoonaan euroon vertailukauden 253 miljoonasta eurosta, Rautiainen kertoo.

”Kevätsesongin tuotteiden heikon myynnin lisäksi vaihto-omaisuutta nostivat selvästi kohonneet hankintahinnat, myymälöiden parantunut hyllysaatavuus sekä uudet ja laajennetut myymälät. Vaihto-omaisuuden määrän osalta käynnissä on toimenpiteet, jotka tähtäävät vaihto-omaisuuden normaalimpaan tasoon vuoden loppuun mennessä.”

Toisen neljänneksen vertailukelpoinen myyntikatemarginaali oli lähes edellisvuoden tasolla, eli 34,8 prosenttia. Myyntikatemarginaalia painoivat Tokmannin päätökset halvan hintatason ylläpitämisestä, kevätkauden myöhästymisestä johtunut myynnin jakauma sekä kohonneet rahtikustannukset.

”Hankintahintojen noususta huolimatta olemme pitäneet tiukasti kiinni halvimmasta hintatasosta myyntikatemarginaalin kustannuksella. Luotamme siihen, että tämä päätös vahvistaa Tokmannin hintamielikuvaa ja asiakasluottamusta tulevaisuudessakin”, Rautiainen toteaa.

Huhti-kesäkuun vertailukelpoinen liikevoitto laski huhti-kesäkuussa 27 miljoonaan euroon, kun vertailukaudella se oli yli 32 miljoonaa euroa. Tuloskunto oli kuitenkin analyytikoiden odotuksia parempi, sillä analyytikoiden konsensusodotus vertailukelpoiselle liikevoitolle oli 25 miljoonaa euroa.

Rautiaisen mukaan toisen neljänneksen edellisvuotta heikompaan tulokseen vaikuttivat eniten kohonneet kustannukset.

”Käytännössä kaikki kustannukset nousivat. Henkilöstökuluja kasvattivat toukokuun alussa voimaan tullut palkkojen yleiskorotus ja pandemian aiheuttamat sairauspoissaolot, vaikka ne olivatkin jo hieman alkuvuotta alhaisemmalla tasolla. Kiinteistökustannusten nousuun vaikutti yleinen kustannusinflaatio ja uudet toimipisteet. Loppuvuonna tulemme keskittymään tiukkaan kulukuriin ja toiminnan tehostamiseen.”

Toimitusjohtajan mukaan odotettavissa on, että poikkeuksellinen markkinatilanne jatkuu loppuvuonna.

Kauppaketju ei tehnyt muutoksia lähiajan näkymiinsä. Vuonna 2022 Tokmanni ennustaa liikevaihdon olevan edellisvuoden tasolla. Euromääräisen vertailukelpoisen liikevoiton yhtiö ennustaa olevan 90–110 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 105 miljoonaa euroa.

Ennusteeseen liittyy epävarmuustekijöitä inflaation, korkotason, Ukrainan sodan ja koronapandemian kehittymisen sekä niiden aiheuttamien vaikutusten johdosta.

Inderesin analyytikko Thomas Westerholm arvioi, että Tokmanni onnistui yllättävän hyvin puolustamaan kannattavuuttaan laaja-alaista kustannusinflaatiota vastaan, yhtiön tavoite markkinoiden matalimman hintatason ylläpitämisestä huomioiden.

Huolimatta tuloksen laskusta, sijoittajat ottivat Tokmannin tulosraportin positiivisesti vastaan. Osake on peräti 9,9 prosentin nousussa perjantaina noin kello 11.

2 kommenttia

2 kommenttia

  1. Kylpypyyhekumi

    1.8.2022 at 18:21

    ”Toisen neljänneksen lopussa vaihto-omaisuuden arvo oli 313,9 (252,6) euroa.” – Puuttunee kuus nollaa perästä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös